Se dau niște situații ipotetice: faci bezele sau un sufleu cât pentru toți ai casei sau un angel cake sau buttercream din aia senzațională cu bezea elvețiană. Ce faci când separi ouăle pentru că nu ai nevoie decât de albușuri? Eu nu mă îndur să arunc nimic. Cum mă rupe la suflet orice risipă sau pierdere de alte ingrediente, nu pot arunca nici gălbenușurile. Și așa rămân cu 2, 3, uneori chiar 6 gălbenușuri adunate într-un bol mic de sticlă cu capac, în frigider. Și oricâtă maioneză ar fi nevoie într-o casă parcă nu toate se pot transforma în asta.
Pentru ce le păstrez? Dincolo de mania mea de a nu risipi nimic (care cred că e mai mult decât manie, ci un gest responsabil de care sunt mândră), am găsit o mulțime de alte soluții pentru gălbenușurile rămase și în maxim 3-4 zile le fac loc în alte rețete.
Biscuiți
Dacă am numai două, le pun într-un aluat de biscuiți cu ciocolată . Fac două porții și una o pun la păstrare la congelator. Stă bine acolo timp de 3 săptămâni.
Dacă am cinci gălbenușuri, le folosesc pentru Biscuiți (sablé breton) cu lavandă.
Quiche
E cea mai des folosită variantă pentru mine. Dacă strâng mai mult de 3 gălbenușuri, sigur vor sfârși într-un quiche. În loc să pun ou întreg în amestecul cu smântână, aleg să pun doar gălbenușuri și iese de două ori mai fin. În caz că nu ai nicio idee de tartă sărată la îndemână: Quiche-ul cu ciuperci și Camembert sau Quiche-ul cu dovlecei s-ar putea să fie ceea ce cauți.
Crema de vanilie
Varianata home-made a celebrei budinci pe care o găsești la pliculeț în magazin. De zece ori mai bună și perfectă în tarte, choux-uri, ecleruri, între blaturi de tort sau pur și simplu direct cu lingurița din bol. Toate secretele, cum se face și ce variațiuni există pentru crema de vanilie am povestit AICI.
Lemon curd
E cea mai bună cremă cu lămâie pe care o știu și pe care o pot mânca în cantități uriașe. La kilogram. O poți ține la frigider și o pui pe biscuiți, în tarte, torturi, pe Pavlova, în clătite. Rețeta e AICI.
Ar mai fi: sos Aioli sau Hollandaise, o omletă sau frittata mai consistente în care înlocuiești 1-2 ouă întregi cu gălbenușuri, aluat de paste sau paste carbonara.
Iar daca n-ai chef să gătești…
…poți să congelezi gălbenușurile rămase. Pune un gălbenuș de ou în fiecare din găurile unei tăvițe în care faci de obicei cuburi de gheață și pune-le la congelator. Se păstrează bine până la 3 luni.
Povestea asta cu risipa pe care o facem zilnic din bucătării și frigidere îmi revine și mai acut în cap în jur de Food Revolution Day. E unul din motivele pe care îl iubesc pe Jamie Oliver dincolo de rețetele lui simple. E omul care încearcă să convingă lumea de ani de zile să oprească risipa, să gătească sănătos, să o facă din plăcere și cu ingrediente de sezon.
Pe 19 mai, ȋn toată lumea (inclusiv în România) se va sărbători Food Revolution Day ȋn școli, acasă, ȋn familie sau cu prietenii. Oricine este invitat să organizeze un eveniment – fie şi o simplă cină cu prietenii. “Food Revolution Day is everyday. Cook it, Share it, Live it.”
Bună Alina
Încerc de ceva vreme sa accesez reteta ta pentru lemon curd și primesc aceeași eroare ‘pagina nu poate fi gasita’. Poți sa ma ajuți u reteta te rog? Merci mult
Cred ca reteta asta o cautai. Am pus-o in drafts pana cand ii fac o poza mai buna. 🙂
Pui 4 gălbenușuri cu 160g zahăr, coaja de la 1 lămâie, 70ml suc de lămâie și 80g unt, într-o oală la bain-marie și amesteci, până când se transformă într-o cremă de consistența unui sos. Totul durează cam 20 de minute. Strecori printr-o sită deasă ca să scapi de coaja de lămâie și de mici fire de ou întărit și lași să se răcească. Lemon curd-ul devine mai ferm după ce îl pui la rece.
O alta idee de rețeta cu galbenusuri: minitarte cu crema de vanilie!