Dacă e caniculă și se încinge asfaltul, îmi vine să închid tot și să fug. În vilegiatură (cum ar fi zis bucureșteanul interbelic). Pe malul mării sau aiurea prin soarele torid din Dobrogea. Să găsesc o casă mică cu stuf și grădină, de unde să îmi rup roșii zemoase de pe arac și să le mănânc sub soare. Să îmi leg turbane albe pe cap și să mă ascund de arșită sub un cireș, cu tălpile goale și murdare de praful de pe uliță. Nu mi-ar trebui decât cuptorul, căci de restul aș face rost din vecini și tot aș coace tarte. Tarte din astea de vară, în care îmi găsesc cea mai simplă bucurie culinară pe care o știu eu în zilele fierbinți: roșii, brânză și cimbru verde.
Tartă cu brânză de capră și roșii
Ingrediente (pentru o tartă pătrată 20x20cm sau una rotundă de 22cm)
Aluat: ½ porție pâte brisée. Rețeta e AICI. Poți să faci o porție întreagă și ce îți rămâne pui la congelator pentru alte tarte.
Umplutură:
- 250-300g telemea de capră rasă fin (Dacă găsești să fie făcută în casă, cu atât mai bine, fiindcă va ieși o umplutură cremoasă și densă. Eu am avut o bucată zdravănă de brânză de capră de la bunica, de la țară.)
- 2 ouă
- 40ml smântână de gătit sau smântână pentru frișcă ( 30% grăsime)
- sare și piper
- ½ linguriță cimbru proaspăt, tocat mărunt
- 1 roșie
Mod de preparare:
Aluatul se întinde cu sucitorul pe blatul presărat cu făină într-o foaie subțire de 3-4mm. Îl ridici cu grijă de pe balt și îl întinzi în tava, presând să se așeze pe pereții laterali ai tăvii. Marginile în exces sau neregulate se taie.
Pune tava la rece, în frigider sau congelator, cel puțin 30 de minute. (Am observat că din congelator se coace mai frumos și nici nu riști să îți cadă marginile aluatului pe pereții tăvii.)
După ce aluatul s-a întărit în tavă, scoate-l, înțeapă-l din loc în loc cu o furculiță, acoperă-l cu o hârtie de copt, apoi pune peste el greutăți (pietricele, bile de ceramică, boabe de fasole sau orez) și coace-l așa, timp de 15 minute, la 180C. Îndepărtează greutățile și hârtia de copt și mai coace 5 minute.
Între timp, pregătește umplutura:
Amestecă brânza rasă fin cu ouăle, sare, piper, cimbrul tocat mărunt și la final adaugă smântâna lichidă. Va ieși un amestec asemănător cu umplutura pentru o plăcintă.
Când aluatul e copt, toarnă în el acest amestec, iar deasupra așează felii de roșie. (Eu am mai presărat puțin cimbru uscat, un praf de sare peste roșii și câțiva stropi de ulei de măsline).
Coace tarta la 180C, timp de 25-30 minute, până când umplutra se rumenește, iar roșiile se înmoaie.
Așteaptă cât să se răcorească în tavă și apoi o poți felia și împărți cu drag cu cei din casă.
(La final , după ce am epuizat și ultima firimitură de tartă mi-am dat seama că ar fi mers de minune și niște ceapă verde prin umplutura asta cu brânză sau măcar deasupra tartei.)