Gătesc rar lucruri care presupun cărnuri, tigăi, cepe și usturoi. Am visat la un moment dat că o să fac bucătărie, dar mi-am dat seama (la timpul potrivit) că am mai mare tragere de inimă, bucurie și poate chiar pricepere pentru desert, așa că m-am lăsat de oale și tigăi. Și tot ce mă leagă încă de latura asta rămân patiseriile sărate, plăcintele, quiche-urile și orice altceva ce are și aluat. Căci bucuria mea de a mă juca cu aluatul îmi dă și plăcerea să experimentez cu ingrediente pe care nu le folosesc în fiecare zi în prăjituri. Între foi de plăcintă am curaj să gătesc și carne, și cu ceapă, cu usturoi sau condimente.
Însă, din pricina apucăturilor mele de cofetar aproape orice gătesc trebuie să ia o altă formă decât ar fi la îndemână sau mai ușor de făcut. Adică, plăcinta asta ar fi fost mult mai obișnuită cu foi așezate frumos în tavă. Un strat de carne și apoi încă unul de foi. Dar nu ar fi fost niciun haz la ea. Cum n-ar fi fost nicio mare bucurie dacă nu puneam și siropul ăla de rodie pe care eu îl folosesc la prăjituri.
Ce ar mai fi de zis:
- Eu am folosit amestec de cărnuri tocate ( vită și porc), dar plăcinta asta merge de minune și cu carne de vită ( și cred eu că ar fi bună și cu carne de miel)
- I-am zis cu condimente orinetale fiindcă mie mi-a mirosit așa cum miroase mâncarea arăbească atunci când am gătit-o în bucătărie. Poți să renunți la o parte din condimente, dar nu renunța la boabele de coriandru și chimion (nu-i tot una cu chimenul – și găsești AICI explicații despre cum stă treaba cu el), fiindcă fix astea îi dau parfumul ăla oriental.
- Treaba cu răsucitul plăcintei într-o spirală mi s-a părut foarte ușoară în teorie. În practică, însă, trebuie un pic mai multă dexteritate, dar până la urmă vei reuși.
- Dacă nu aș fi avut sirop concentrat de rodie, aș fi pus semințe de rodie.
Plăcintă cu carne și condimente orientale
Ingrediente
Umplutură:
- 400g carne tocată (amestec vită și porc)
- 1 linguriță coriandru boabe
- ½ linguriță chimion
- ¼ linguriță paprika afumată
- ¼ linguriță cardamon
- ¼ linguriță scorțișoară
- 1 ardei iute mare (sau 2 mai mici)
- 1 ceapă mare
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri pastă de susan (tahini)
- 2 linguri sirop concentrat de rodie
Pentru plăcintă:
- 12 foi de plăcintă
- 75 g unt topit+ 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță susan alb + 1 linguriță susan negru
Mod de preparare:
Mai întâi umplutura. Carnea asta îmbăiată în mirosuri orientale are nevoie să se răcorească puțin înainte să umpli cu ea foile de plăcintă. Așa că începi cu ea.
Pune toate condimentele într-un mojar mare. Freacă bine chimionul, coriandrul, cardamonul, scorțișoara și paprika până când boabele de coriandru și semințele de chimion se zdrobesc și se transformă în pulbere și mirodeniile sunt complet amestecate. Lasă amestecul deoparte.
Încinge într-o tigaie 2 linguri ulei de măsline și călește în el ceapa tocată mărunt împreună cu ardeiul iute tocat mărunt. E suficient să le lași cât ceapa devine sticloasă și ardeiul dă aromă uleiului.
Pune carnea peste ele în tigaie, lasă focul domol și amestecă ca să desprinzi canea în bucăți mici. Adaugă amestecul de condimente pregătit mai devreme și amestecă bine. Lasă carnea să se gătească și să se pătrundă cu gustul mirodeniilor. Nu e nevoie de mai mult de 10 minute la foc mediu ca să fie gata. Sincer, nu stau cu ochii pe ceas. Știu sigur că la cuptor, carnea se va desăvârși.
Oprește focul, lasă să se răcorească amestecul și adaugă pasta de susan și siropul concentrat de rodie. Amestecă bine și lasă deoparte până când carnea se răcește bine.
Pentru asamblare:
Topește 75g unt și amestecă-l cu o lingură de ulei de măsline.
Așează trei foi de plăcintă una în continuarea celeilalte, pe lungime, suprapunând câte 3-4 cm din capete. Ar trebui să formezi un dreptunghi mare din ele.
Unge bine cu unt topit și așează peste ele următoarele trei foi, în același fel. Unge-le cu unt topit și continuă cu încă două rânduri de foi de plăcintă.
Distribuie umplutura cu carne uniform, într-un șir subțire, pe una din lungimile acestui dreptunghi din foi. Apoi, rulează cu grijă, din aproape în aproape, fără să strângi prea tare, până când formezi un soi de ruladă foarte lungă din foile de plăcintă rulate în jurul umpluturii.
Ai un șir lung pe care îl vei rula acum într-o spirală, direct pe o hârtie de copt așezată pe o tavă.
Unge spirala formată cu unt topit (din belșug) și presară deasupra susan alb și negru.
Pune plăcinta la cuptor, la 180C, timp de 45-50 de minute până când e rumenită.
E bună și fierbinte, și rece, cu iaurt, chefir sau lapte bătut.
Rețeta e inspirată și adaptată de la www.kitchenmaestro.net