Sunt unul dintre acei cofetari care nu face cozonaci acasă. S-ar putea să fi fost suficienți toți cei pe care i-am răsucit în laborator în ultimii ani, de Crăciun sau de Paște. Asta nu înseamnă că acasă nu mi se face dor de ei. Îmi place cozonacul. Dar am tot căutat alte variante pe care să le fac ușor și să îi țină locul. Așa am descoperit brioche anul trecut. Și acum am dat peste guguluful ăsta care vine de undeva din Alsacia și care la origine se face doar cu stafide și migdale. Ba chiar există și o variantă sărată în estul Franței, care se coace cu bucăți de bacon și miez de nucă. În rețeta pe care am ales-o acum, am adăugat mirosurile pe care eu le știu din cozonac: cojile de portocală și lămâie, nuca, plus niște bucăți de ciocolată pentru cei ca mine, care nu pot renunța la ea. Nu e chiar cozonacul pe care îl știi de la mama de acasă. Nici nu susțin că ar putea vreodată să ia locul gustului ăla pe care îl știai dintotdeauna. Dar dacă nu ai timp sau pricepere pentru un cozonac ca acela al copilăriei, atunci guguluful ăsta îi poate ține locul cu mândrie.
Guguluf cu stafide, nuci și ciocolată
Ingrediente pentru o tavă (30x9cm)
- 50g stafide
- 60ml coniac/ rom brun
- 12g drojdie uscată
- 65g zahăr
- 65ml lapte
- 330g făină
- 2 ouă
- 120g unt moale, lăsat să se înmoaie la temperatura camerei timp de o oră + 10g pentru uns forma
- coaja rasă de la 1 lămâie și de la 1 portocală
- 60g nucă coaptă, tocată mărunt
- 60g ciocolată neagră, tocată în bucăți mici
Pentru decor:
- 100g ciocolată neagră tocată mărunt
- 50ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 10g unt
- bezele
- coacăze roșii
- bomboane pentru decor
Mod de preparare:
Lasă stafidele la înmuiat în coniac/ rom peste noapte, la temperatura camerei.
În ziua următoare, amestecă zahărul, drojdia și laptele călduț și lasă-le să stea așa timp de 10 minute. Vei observa că se va forma un amestec asemănător cu o spumă.
În bolul unui mixer static cerne făina și un praf de sare. Adaugă ouăle și amestecul cu drojdie și începe să frămânți cu cârligul pentru aluat, la viteză mică, până când aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului. Adaugă treptat unul moale și continuă să mixezi la viteză medie până când acesta se încorporează complet.
Adaugă stafidele scurse de coniac, coaja de citrice, nuca și ciocolata tocată și mixeză încă 5 minute.
Pune aluatul astfel format într-o formă de guguluf unsă bine cu unt.
***Am observat în timp că obțin rezultate mai bune dacă forma este una metalică. Am adunat de prin diverse locuri forme de guguluf din ceramică foarte frumoase, dar mi-au dat deseori bătăi de cap atunci când am încercat să scot din ele o prăjitură.
După ce ai așezat aluatul în ea, acoperă cu o folie alimentară și pune la rece, în frigider peste noapte.
În următoarea zi, scoate tava din frigider și lasă aluatul să dospească la temperatura camerei timp de 4-5 ore înainte să îl coci.
Guguluful se coace la 170C, timp de 40-45 minute, până când arată frumos și rumen la suprafață. Lasă-l să se răcorească timp de 5 minute în tavă, apoi răstoarnă-l pe un grătar să se răcească de tot.
Pentru decor pune într-un bol, la bain-marie, ciocolata, smântâna lichidă și untul și amestecă până când ciocolata se topește și obții un ganache lucios și dens.
Toarnă-l pe suprafața gugulufului lăsând să se scurgă de-o parte și de alta. Decorează cu bezele, coacăze și bomboane.
***Îl poți lăsa și simplu. Îi poți presăra nuci caramelizate, fructe, felii de portocala confiată sau orice îți place ție.
Il fac negresit. Chiar cautam de cateva zile o reteta faina de cozonac. Si nu ma puteam hotari pe care sa o incerc. Gand la gand cu bucurie 🙂
Abia aștept să îmi spui cum a ieșit. 🙂 Poți să încerci și rețeta de stollen de pe blog: https://ciocolatasivanilie.ro/pregatiri-de-sarbatori-stollen-cozonac-nemtesc
Tocmai am mancat o feliuta desi nu s-a racit complet. A iesit senzational. Desi, nu stiu ce am facut, cred ca am masurat faina gresit sau oi fi avut niste faina foarte uscata, asa ca mi-a iesit un aluat mult prea tare in prima faza, inainte sa adaug untul. A trebuit sa ii mai adaug vreo 3-4 linguri de lapte.
Mă bucur că îți place gustul. E bine că ai găsit soluție la aluat și ai adaugat puțin lapte. 🙂