Ciocolată Şi Vanilie
  • HOME
  • About
  • TORTURI
  • TARTE
    • Tarte dulci
    • Tarte sărate
  • PRĂJITURI
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Rulade
    • Muffins/ Brioșe
    • Înghețate
  • PÂINE-PLĂCINTE-ALUATURI
    • Pâine
    • Aluaturi
    • Plăcinte
  • BISCUIȚI
  • CĂLĂTORII
  • REȚETE DE BAZĂ
  • SFATURI
  • VIDEO
Aluaturi, PÂINE-PLĂCINTE-ALUATURI  /  22/12/2019

Bucuria unui cozonac cu nucă

Bucuria unui cozonac cu nucă

Sunt printre cei cărora le place cozonacul și vara, fără legătură cu Sărbătorile sau alte ocazii speciale din an. Îmi plac miezul pufos, mirosul de cocă proaspăt dospită amestecat cu cel de coajă de portocală și umplutura cu nucă, pe care în copilărie mi-o păstram la sfârșit după ce terminam coaja și marginile feliei de cozonac.

La mine în cap cozonacul e asociat cu copilăria și cu bucuria mea de a fura de pe masă o bucată de aluat necopt pe care să îl mănânc pe furiș. Sau cu momentul în care trepidam lângă cozonacul scos din cuptor și nu aveam voie să îl rup deși muream de poftă de la mirosul lui.

Pentru câțiva ani buni, pentru toate Sărbătorile, am dospit și răsucit cozonaci în laboratorul în care am lucrat. Sute de bucăți. Iar după fiecare heirup de sărbătoare îmi trecea de orice chef de a face un cozonac în plus acasă. Apoi am descoperit biroche-ul franțuzesc și mi-a plăcut să mă joc cu el, să îl umplu cu alune, ciocolată, fructe confiate. Și am lăsat întotdeauna rețeta de cozonac în așteptare.

Recunosc că ăsta e primul an în care eu fac cozonac acasă. Nu am rețete moștenite. Bunica mea lucrează cu minunatele ei cantități din ochi, în linguri și căni. Iar mama nu face cozonaci.

Așa că pentru prima oară am intrat pe un teren necunoscut în care nu am avut repere și nici rețete din familie pe care să mă bazez. Chiar dacă fac zeci de feluri de prăjituri și blaturi, chiar dacă îmi place să dospesc pâine și să coc eclere, cozonacul a fost un fel de test suprem.

Am scos din rafturi Sanda Marin, Silvia Jurcovan și Radu Anton Roman. Am mai răscolit internetul și am recitit rețeta lui Mircea Banu (de la Zexe) de cozonac însiropat. Am făcut planul și mi-am promis că le voi încerca pe toate, pe rând, într-o bună zi. Dar am început cu una din rețetele care m-au fascinat de ceva vreme fiindcă au o etapă pe care nu o întâlnești de obicei la cozonaci: aluatul opărit. Silvia Jurcovan spune că asta păstrează cozonacul proaspăt și pufos mai mult timp.  Ce-i drept, după vreo 3 zile, ultimele felii erau încă minunate.

Așadar nu o să vin cu vreo rețetă minune și nici vreo creație proprie. Am mers pe un teren deja bătătorit și nu îmi pare rău. Am descoperit în rețeta Silviei Jurcovan un cozonac de care mi-a fost dor. Și care, surprinzător, nu durează o veșnicie să îl faci. Mi-a plăcut atât de mult încât mă pregătesc să îl fac a treia oară și deja am curaj să mă joc și cu alte umpluturi. 🙂

cozonac cu nucă

Cozonac cu nucă

Ingrediente pentru 2 cozonaci (20x12cm)

  • 500g făină
  • 4 gălbenușuri
  • 300ml lapte
  • 25ml ulei
  • 30g drojdie
  • 100g unt
  • 125g zahăr
  • 10ml rom
  • coajă de lămâie și portocală
  • ½ linguriță sare
  • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon

Umplutură cu nucă

  • 2 albușuri
  • 100g zahăr
  • 100g nucă măcinată
  • 1 lingură cacao
  • 1 lingură rom

**Am înjumătățit cantitățile de ingrediente din cartea de bucate a Silviei Jurcovan de teamă să nu stric prea multe ingrediente dacă se alege praful cozonacul meu. Dar cred că se poate lucra cu ele la dublu și cu mixerul, și cu mâna.

***Am crescut cantitatea de zahăr cu 25 de grame, dar chiar și așa, pentru cei care iubesc un cozonac dulce acesta va fi departe de ceea ce caută. E un cozonac potrivit, însă, care mai lasă loc și la un alt desert la final de masă. 🙂

cozonac cu nucă

Mod de preparare:

Pasul 1: aluatul opărit

Încălzește 100ml lapte până la punctul de fierbere și toarnă-l imediat peste 50g făină. Amestecă bine cu o lingură până când omogenizezi totul și nu mai există cocoloașe.

Lasă acest amestec să se răcorească suficient înainte să adaugi drojdia.

Și aceasta trebuie pregătită puțin înainte. Cât se răcește aluatul oprit, freacă 30g drojdie cu 1 linguriță de zahăr până când devine un amestec omogen și moale. Lasă-l deoparte.

Pasul 2: prefermentul

Când aluatul opărit aproape că s-a răcit se amestecă cu drojdia. (Eu fac asta cu degetele pentru a fi sigură că drojdia este distribuită uniform.) Acoperă castronul cu un șervet de bucătărie curat și lasă-l să dospească 15-20 de minute într-un loc unde e cald. Nu prea aproape, totuși, de sursa de căldură. Nu aș recomanda, spre exemplu, să pui castronul direct pe un calorifer în speranța că va dospi mai repede. Important e să lași drojdia să acționeze încet și să ai un preferment perfect pentru aluatul pe mai departe.

Pasul 3: amestecul de lichide

Cât timp dospește prefermentul te poți ocupa de pregătirea următorului pas din rețetă. Freacă 4 gălbenușuri cu ½ linguriță sare. Apoi adaugă coaja rasă de portocală și lămâie, zahărul, zahărul vanilat Bourbon, romul, uleiul și 50g unt topit puțin călduț. Amestecă bine cu o lingură.

cozonac cu nucă
 

Pasul 4: frământarea

După ce prefermentul a dospit pune-l împreună cu amestecul de lichide în vasul unui mixer static. Adaugă restul de lapte (200ml) călduț și începe să amesteci cu paleta de aluat până când omogenizezi totul. Adaugă restul de făină (450g) cernută în bolul mixerului, schimbă paleta cu cârligul de aluat și începe să frămânți la viteză medie până când toată făina e încorporată în lichid.

Coboară viteza o treaptă mai jos și frământă la viteză mică 15 minute. Sau până când aluatul începe să se desprindă de vas.

****Eu am frământat aluatul cu un mixer static, puternic. El a făcut, de altfel, toată treaba. În carte metoda este cea de frămâtare cu mâna. Sincer, nu știu cam cât aș fi muncit să fac asta, dar nu cred că e imposibil.

Pasul 5: încorporarea grăsimii

În acest moment, aluatul e pregătit să primească ultima porție de grăsimi. Adică restul (50g) de unt topit călduț. Începe să îl încorporezi la viteză mică și după 2-3 minute poți crește spre viteză medie.

La final ar trebui să ai un aluat neted, lucios, care se desprinde ușor de pe pereții vasului în care a fost frământat.

Pasul 6: dospirea

Lasă aluatul în vasul mixerului, acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l într-un loc călduț să dospească 20-25 de minute sau până când își dublează volumul.

cozonac cu nucă

Pasul 7: umplutura

Bate spumă cele două albușuri. Adaugă zahărul și romul și mixează până când obții o bezea tare și lucioasă.

Amestecă nuca măcinată cu 1 lingură de cacao. Încorporează acest amestec în bezeaua pregătită mai devreme. Lasă umplutura deoparte.

Pasul 8: umplerea

Dacă aluatul a dospit, poți să îl așezi în tavă.

Din cantitatea de aluat de aici poate ieși un cozonac mare sau doi cozonaci mai mici. Eu am folosit 2 tăvi 20x12cm și am împărțit aluatul în două.

Dacă ai doar tăvi mari, atunci lucrează tot aluatul fără să îl împarți.

Așadar, împarte aluatul în două parți egale (aproximativ 500g fiecare). Lucrează pe rând cu fiecare.

Presară făină pe blatul de lucru și puțină peste una din bucățile de aluat. Întinde aluatul într-un dreptunghi cu lățimea aproximativ cât lungimea tăvii în care urmează să coci cozonacul.

cozonac cu nucă

cozonac cu nucă

Întinde pe suprafața aluatului jumătate din umplutura cu nucă pregătită. Taie aluatul în două pe lățime. Rulează fiecare jumătate pentru a prinde umplutura. Practic, vei avea două suluri de aluat cu umplutură la mijloc. Așează-le unul lângă celălat și împletește-le. Pune cozonacul în tava pregătită cu hârtie de copt.

cozonac cu nucă

Repetă cu cea de-a doua bucată de aluat.

Lasă cozonacii acoperiți să dospească într-o cameră caldă timp de 30 de minute.

Pasul 9: coacerea

Unge cozonacii dospiți cu ou bătut. Așează cel două tăvi în tava cuptorului și coace-i la 170C – 175C timp de 40-45 de minute. Timpul poate fi mai lung dacă ai un singur cozonac mai mare.

Nu deschide ușa cuptorului în primele 25 de minute. Dacă se rumenesc prea tare, poți reduce căldura pentru a le lăsa timp să se coacă și la interior.

După ce îi scoți din cuptor, culcă tăvile cu cozonac pe lateral. După ce se răcoresc îi poți scoate din tavă și îi acoperi cu un prosop. Lasă-i așa să se răcească complet.

cozonac cu nucă

 

Tags

  • cozonac
  • cozonac cu aluat opărit
  • cozonac cu nucă
  • rețetă cozonac
  • rețete clasice
  • sarbatori
  • Silvia Jurcovan

Post navigation

Plăcintă rapidă cu ricotta și stafide
Crinkles cu ciocolată

Related posts

Pâine cu usturoi, unt și ierburi aromatice
Pâine, PÂINE-PLĂCINTE-ALUATURI  /  20/01/2021
16 Comments

Pâine cu usturoi, unt și ierburi aromatice

Gougères – cele mai bune gustări cu brânză
Aluaturi, REȚETE DE BAZĂ  /  29/04/2020
13 Comments

Gougères – cele mai bune gustări cu brânză

Plăcintă americană cu cireșe
PÂINE-PLĂCINTE-ALUATURI, Plăcinte  /  10/06/2020
12 Comments

Plăcintă americană cu cireșe

6 comments

  • Nadia
    22/12/2019

    In fine ! Ma pot ocupa de cozonac, dar la noi se mananca nuca cu cozona si nu invers. Cam 400 gr macinat. Ce crezi ca pot scoate din ingrediente ?si albusele cam 5 , fara cacao.Nu stiu daca tine faina atata nuca oare sa oun mai multa drojdie ?

    Reply
    • Alina
      22/12/2019

      Poți să pui 3 albușuri cu 150-175g zahăr, bătute până când obții o bezea. Cacaua are un rol iportant. Absoarbe din umiditate și ține umplutura legată. Nu aș pune mai multă drojdie, dar aș împărți alutul în 3 bucăți și aș face o împletitură din trei rulouri. Astfel, nuca va fi mai bine distribuită în cozonac. 🙂

      Reply
      • Nadia
        23/12/2019

        Merci. Inca o data, pentru ca iti faci timp sa raspunzi, desii cred ca e cea mai aglomerata perioada din an. Sa ai sarbatori luminate de oamenii dragi tie si succes in tot ce faci. Si Zmeu sa fie bine

        Reply
        • Alina
          26/12/2019

          A fost, într-adevăr, o perioadă foarte plină. În care am muncit mult și am gătit pe măsură. Dar mă bucură de fiecare dată să văd zâmbet în ochii oamenilor care primesc deserturile mele.
          Mulțumim pentru gândurile bune. 🙂

          Reply
  • Valentina
    24/12/2019

    Buna, draga Alina!
    Daca folosesc drojdie uscata in locul celei crude are vreun impact negativ asupra aluatului?
    Foarte interesanta reteta <3
    Abia astept sa vad ce-mi va iesi 🙂

    Reply
    • Alina
      26/12/2019

      Valentina,
      Îmi pare rău că răspund atât de târziu. Sper că te-ai descurcat și fără sfatul meu. Din ajun și până azi mi-am luat o mică pauză de aici și mi-am dedicat tot timpul meu celor dragi. Am nevoie , uneori, de o deconectare.
      legat de drojdie, cea uscată nu are un impact negativ. Doar că trebuie să știi cum să faci conversia între cea proaspătă și cea uscată. În cazul de față e nevoie de 10g de drojdie uscată, în locul celor 30g drojdie proaspătă.
      Apoi, drojdia uscată trebuie activată cu puțină apă călduță ca să poți să o introduci în amestecul de făină o introduci în amestecul cu făină opărită. Adică, cele 10g drojdie uscată și 1 linguriță de zahăr se dizolvă în 2 linguri apă călduță și se lasă așa până când amestecul opărit se răcorește. 🙂
      Sper să îți fie de folos sfatul, chiar dacă ajunge așa târziu. 🙂

      Reply

Share your thoughts Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciocolată și Vanilie în WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Alina Muntele

Sunt aici să împart cu voi mici bucăți de fericire. Pe care le voi înveli în creme, glazuri sau ninsori de zahăr pudră.
Speranța mea e că Ciocolată și Vanilie va deveni colțul vostru de lume în care să vă găsiți mereu inspirația pentru momentele în care suneți în căutarea unor bucurii autentice.

Inspirația de moment

  • Tartă sărată cu roșii uscate, cârnat picant și parmezan
  • Tartă cu cremă de vanilie și vișine | Gâteau Basque
  • Rulouri cu cremă de vanilie
  • Panna cotta cu vanilie și jeleu de fructul pasiunii
  • Tort cu mere, nuci și caramel

Mesaje primite

  • Alina on Pâine cu usturoi, unt și ierburi aromatice
  • Claudia on Pâine cu usturoi, unt și ierburi aromatice
  • Alina on Tartă cu cremă de vanilie și vișine | Gâteau Basque
  • Antonela on Tartă cu cremă de vanilie și vișine | Gâteau Basque
  • Alina on Tartă cu cremă de vanilie și vișine | Gâteau Basque

Cel mai mult am scris despre…

  • aluat
  • aluat de tarta
  • aluat dospit
  • aluat placinta
  • aluat tarta
  • bezea
  • biscuiti
  • buttercream
  • caramel
  • cimbru
  • ciocolata
  • ciocolata alba
  • ciocolata neagra
  • coacaze negre
  • crema de branza
  • crema mascarpone
  • desert de vara
  • dovleac
  • ganache
  • lamaie
  • mascarpone
  • mere
  • merisoare
  • paine
  • pate brisee
  • pate sucree
  • piersici
  • placinta
  • prajitura
  • quiche
  • reteta simpla
  • reteta tort
  • retete de toamna
  • retete de vara
  • rețetă de tort
  • rețetă de vară
  • tarta
  • tarta sarata
  • tips
  • tort
  • unt
  • vacanta
  • vanilie
  • visine
  • zmeura

CIOCOLATA SI VANILIE IN WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

ALINA MUNTELE

Sunt aici să împart cu voi mici bucăți de fericire. Pe care le voi înveli în creme, glazuri sau ninsori de zahăr pudră.
Speranța mea e că Ciocolată și Vanilie va deveni colțul vostru de lume în care să vă găsiți mereu inspirația pentru momentele în care suneți în căutarea unor bucurii autentice.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Made with ♥ by Ciocolata Si Vanilie.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Ciocolată Şi Vanilie
Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Beneficiati de urmatoarele drepturi in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal, in conditiile stabilite de lege: acces la date, rectificarea, stergerea sau portabilitatea datelor, restrictionarea prelucrarii, dreptul de a va opune prelucrarii, dreptul de a nu fi supus unor decizii individuale automate.

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciocolatasivanilie.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa gdpr@ciocolatasivanilie.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciocolatasivanilie.ro.

***

Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2020.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.