Era de așteptat să încerc și combinția asta de brownie cu dovleac. Iubesc brownie-ul ciocolatos, în varianta coaptă cât să îi lase un miez moale aproape ca un lava cake. Și în egală măsură îmi place și dovleacul în toate rețetele dulci pe care le-am încercat și gustat până acum. E printre puținele motive pentru care abia aștept toamna, să pot alege dovleci de toate formele și mărimile.
Și mai cred că cele două gusturi sunt ceea ce ai nevoie să te bucure și să te alinte într-o zi rece, fiindcă ciocolata și toate mirodeniile puse în stratul cu dovleac aduc un pic de căldură.
Prăjitura asta îndeplinește toate condițiile ca eu să o pun pe lista de bucurii pentru suflet când afară plouă și e frig. Mai am de zis despre ea că e mai bună după ce stă un pic la rece și că fulgii de sare pe care i-am presărat deasupra sunt o surpriză atunci când o guști.


Brownie cu dovleac
Ingrediente (pentru o tavă 20×20):
Pentru brownie
- 120g unt (82% grăsime) tăiat cubulețe
- 120g ciocolată amăruie sau neagră (între 54 și 75% cacao)
- 175g zahăr
- 2 ouă la temperatura camerei
- 65g făină
- 15g cacao
Pentru stratul cu dovleac
- 175g piure de dovleac (pregătit din dovleac copt și pasat)
- 200g lapte condensat îndulcit
- 1 ou
- 50g zahăr brun
- 1 linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță nucșoară
- ¼ linguriță ghimbir pudră
- ¼ linguriță pudră cuișoare
- 1 lingură amidon
Pentru decor
- 25g ciocolată amăruie/ neagră
- fulgi de sare (opțional)
Mod de preparare:
Pentru stratul de brownie, pune într-un bol ciocolata tocată mărunt și untul tăiat cubulețe. Topește-le împreună la bain-marie.
Lasă amestecul să se răcorească puțin. Adaugă apoi în el zahărul și încorporează-l cu o spatulă. Adaugă ouăle întregi și încorporează-le și pe ele.
La final adaugă făina și cacaua și amestecă până când obții un aluat omogen. Lasă-l deoparte cât timp pregătești stratul cu dovleac.
Într-un bol încăpător pune piureul de dovleac și laptele condensat. Amestecă bine. Apoi adaugă oul, zahărul brun, mirodeniile și amidonul. Încorporează totul cu ajutorul unui tel.
Pregătește o tavă 20×20 cm pe care să o tapetezi cu hârtie de copt.
Toarnă mai întâi amestecul pentru brownie și nivelează-l cu o spatulă. Peste el, toarnă încet amestecul cu dovleac, astfel încât să rămână la suprafața celui de brownie și să nu se amestece.
Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 160C (cu ventilație ) sau 170C (fără ventilație), timp de 45-50 de minute. E gata dacă partea cu dovleac de la suprafață s-a întărit, însă dacă miști puțin tava tremură ușor, ca o piftie.
Scoate tava din cuptor și lasă-o să se răcească perfect la temperatura camerei. Apoi pune tava la rece pentru cel puțin 2h înainte să o feliezi.
Feliază brownie cu un cuțit cu lamă mare, pe care să îl ștergi după fiecare tăietură.
Topește ciocolata pentru decor și pune-o într-un cornet de hârtie. Trasează cu ajutorul luni linii fine de ciocolată peste suprafața prăjiturii și presară fulgi de sare.