Mi-a fost greu să îi găsesc un nume potrivit desertului de aici, dar până la urmă i-am spus brioșă împletită. I-am luat numele de la tipul de aluat pe care îl conține – brioche – care e unul dintre cele mai bune și pufoase aluaturi scos de bucătăria franceză. E un aluat versatil pe care l-am folosit și la pască, dar și cu ingrediente sărate: mozzarella și prosciutto.
E și ușor de lucrat cu el, așa că mi-am dorit să îi fac o împletitură frumoasă și îl transform într-un desert bun pentru orice masă. Brioșa împletită cu brânză și zmeură e perfectă și la micul dejun, și la un brunch, iar eu o văd transformată într-un cadou minunat dacă pleci în vizită la rude.
Umplutura ei nu e prea dulce și e plăcut să o descoperi ascunsă prin aluatul pufos. Și pentru că pare complicat să faci o împletitură frumoasă, am lăsat mai jos și fotografii cu pașii realizării ei.
Brioșă împletită cu brânză și fructe de pădure
Ingrediente:
Pentru aluat
- 250g făină
- 35g zahăr
- 3 ouă
- un praf de sare
- 35ml lapte călduț
- 10g drojdie proaspătă
- 175g unt
+ 1 ou și 2 linguri lapte pentru uns
+ făină extra pentru presărat pe blat
Pentru sosul cu fructe de pădure
- 200g mix fructe de pădure congelate
- 60g zahăr
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1 linguriță amidon
Pentru umplutura brânză
- 200g cremă de brânză
- coaja de la 1 lămâie
- 30g zahăr
Pentru decor
- 60g zahăr pudră
- 2 fructe zmeură
- 2-3 linguri smântână lichidă pentru frișcă
- 100g zmeură proaspătă
Mod de preparare:
Pentru aluatul brioche, scoate untul la temperatura camerei și lasă-l să se înmoaie bine, cel puțin o jumătate de oră.
Pune drojdia în laptele călduț să se dizolve. Amestecă bine ca să te asiguri că nu rămân bucăți mari din ea nedizolvate.
În bolul unui mixer static amestecă făina, sarea și zahărul. Adaugă ouăle întregi și apoi laptele cu drojdie. Mixează cu cârligul pentru aluat timp de 5 minute la viteză mică, apoi la viteză medie alte 10 minute până când aluatul e omogen, a încorporat toate ingredientele, e neted și elastic.
E momentul să adaugi în el untul înmuiat. Lasă mixerul la viteză mică și adaugă untul bucată cu bucată până când e încorporat tot. La un moment dat ți se va părea că tot untul ăla nu are cum să intre în aluat, dar cu puțină răbdare după vreo 5-6 minute va fi tot înghțit. Poți crește viteza mixerului la mediu pentru alte 6-10 minute. Timp în care aluatul va deveni neted și lucios și se va desprinde ușor de pe pereții vasului.
Lasă-l să dospească timp de 2 ore, la temperatura camerei (dar nu mai jos de 23-24C) . Apoi, desprinde-l de pe vas (se va dezumfla, dar nu e nicio problemă), frământă-l în palme de 2-3 ori și așează-l într-un vas curat. Acoperă-l bine cu o folie alimentară și lasă-l la rece, în frigider, pentru câteva ore (dar nu mai mult de 24h).
***Mie îmi place să fac aluatul după-amiază și să îl las în frigider peste noapte. A doua zi , dimineață, îl pot pregăti de copt.
A doua zi…
Pregătește sosul cu fructe de pădure. Pune fructele congelate într-o crăticioară, cu zahărul și zeama de lămâie și lasă-le pe foc mediu până când se decongelează și zahărul s-a topit complet. Dizolvă amidonul într-o lingură de apă rece și toarnă-l peste amestecul din crăticioară. Mai lasă să fiarbă, pe foc, timp de 1 minut. Ia sosul de pe foc și lasă-l să se răcească perfect.
Pentru brânza care va fi pusă în umplutură, freacă crema de brânză, zahărul și coaja de lămâie până când totul e omogenizează și obții un amestec ca o pastă. Lasă deoparte.
După orele petrecute în frigider, scoate acum aluatul pe blatul de copt tapetat cu făină. Întinde-l într-un dreptunghi (aprox. 20 x 30 cm) rotind din când în când aluatul pe masă pentru a fi sigur că nu se lipește.
Pune foaia de aluat pe o hârtie de copt potrivită pentru tava de cuptor.
Întinde crema de brânză pe treimea din mijlocul foii de aluat, pe lungime.
Peste crema de brânză întinde sosul răcit.
De-o parte și de alta a suprafeței pe care ai pus umplutură ar trebui să ai două laturi de aluat egale. Taie pe ele fâșii de 2cm grosime, cu un cuțit mic sau rolă pentru pizza. Ai grijă să tai un număr egal de fâșii în stânga și în dreapta umpluturii.
Pornind din partea cea mai îndepărtată de tine a foii de aluat, ia două dintre fâșii (una din dreapta, una din stânga) răsucește-le ușor și adună-le peste umplutură prin suprapunere.
Continuă la fel cu toate fâșiile până când acoperi toată umplutura cu ele. Întoarce capetele brioșei în interior și mută cu tot cu foaie pe tavă în care o vei coace.
***Toată operațiunea asta nu ar trebui să dureze mai mult de 10-15 minute. Altfel, untul din aluat se va înmuia și îl va face greu de manevrat.
Lasă tava cu brioșa împletită la dospit timp de 1 oră și jumătate, acoperită cu un prosop curat, la temperatura camerei.
Coacere
După ce a dospit, unge suprafața cu ou bătut cu puțin lapte.
Coace în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 25-30 minute, până când se rumenește frumos la suprafață.
O brioșă împletită e minunată cu puțină glazură dulce. Pregătește glazura din zahărul pudră, frecat cu două zmeure zdrobite și 2-3 linguri de smântână lichidă pentru frișcă. După ce se răcorește brioșa toarnă glazura deasupra ei.
Decorează cu zmeură proaspătă.
Bună! Interesanta rețeta. Oare ar merge bine și cu urda? 😊
Eu zic că da. Eu aș amesteca urda cu puțin mai mult zahăr și 2 linguri de iaurt gras ca să fac mai cremoasă compoziția.🙂
Dementiala! Am incercat-o si eu – desigur, pe alocuri am facut mici modificari din mers, dar finalul ca si gust a fost minunat. Clar de repetat.
Aluatul l-am facut cu o seara inainte si l-am tinut pana a doua zi la rece. Untul s-a incorporat fara probleme, insa dupa ce l-am lasat la dospit 2 ore, era prea moale ca sa il framant cu mana de 2-3 ori. Asa ca l-am scos cu o spatula direct in castronul in care a ramas la frigider peste noapte. Pana a doua zi a mai crescut si s-a intarit datorita untului, asa ca am putut sa il intind fara probleme.
La intins am depasit dimensiunile sugerate de tine. La 20×30 imi iesea prea ingust si destul de gros.. asa ca l-am facut un dreptunghi mai la ochi asa :))
Nici cu impletitul nu m-am descurcat minunat, insa s-a tinut pe pozitii o parte – pe la capete nu am putut sa il inchid, dar nu s-a revarsat nimic.
Dupa ce a mai dospit o ora in bucatarie crescuse asa frumos incat imi era mila sa il ating cu pensula cu ou 🙂
Finalul a fost cu totul pe gustul meu – nu i-am mai facut glazura pentru ca am inceput sa il mancam pe cand era inca destul de cald.
Cel mai si cel mai mult mi-a placut aluatul de briosa, atat de fin, de pufos..
Multumesc pentru reteta!
Mă bucur tare mult că ți-a plăcut și că ai făcut o experiență din rețeta asta. Și e clar că te-ai bucurat de tot procesul ei. O poți adapta și transforma odată ce prinzi secretele aluatului. Și poți face brioșe cu tot felul de umpluturi.🙂❤️
Doamne ferește! 😂 foarte bună! Aluatul inițial puțin cam moale, curgător dar am mai pus cam 50 gr faina și una peste alta dimineața a fost numai bun de împletit. Trebuia sa mai pun sau ar fi fost bun și daca-l lasam asa? La cuptor a mai crescut mamă-mamă ca am avut emoții ca iese din tava la capete, dar nu! Numai de la tine am făcut bunătăți în ultimul timp 🤩!
Ce mă bucur că ai încercat-o. Și îți mulțumesc că îmi încerci rețetele. Să știi că aluatul este ușor moale în cazul brioșei, dar nu au schimbat cu nimic ele 50g de făină în plus. El devine ferm oricum, la rece, când se întărește untul. Și da, la cuptor pare că va evada din orice tavă.😃
Buna, iti multumesc si eu pt reteta. Am modificat putin (trebuia sa folosesc gemul de capsune pe care il facusem) si nu am mai pus glazura. Si am adaugat niste faina din ochi, era prea lipicios.
A iesit delicios, felicitari pentru reteta!
Luiza, mă bucur tare mult că ți-a plăcut! :)❤️