Câteodată simți că îți vine să muști cu totul o felie din viață și să o înghiți așa, pe nemestecate, ca să te bucuri de ea din plin. E ca felia aia de pepene roșu în care îți vine să îți înfigi direct buzele când te izbește căldura verii. Muști și tragi cu nesaț pe nări parfumul și zeama toată și te trezești că ai terminat felia aia de viață fără să te bucuri de ea în tihnă. Uneori iei o pauză și încerci să o reconstruiești , strat cu strat, refăcând în gând arome, dar rareori se întâmplă să îi mai regăsești gustul inițial.
Pentru zilele alea în care încerc să mă regăsesc… mă frâmânt în aluat și îl întind în tihnă pe masa din bucătărie, așezând strat cu strat în el ultimele arome din viață. E terapia mea după lungi perioade de agonie, după zile cu ploaie și zile cu soare și locul unde regăsesc… în liniște… gustul feliei mele de viață.
“Bites” din foietaj cu brânză cu mucegai, merișoare și nucă
Ingrediente (pentru 25 bucăți)
Aluat de foietaj (rapid):
- 230g făină
- 230g unt
- un praf de sare
- 75ml apă
Umplutură:
- 100g brânză cu mucegai
- 50g merișoare uscate
- 35g nucă
- 1 ou
Mod de preparare:
Pune făina cernută într-un bol, amestecă în ea praful de sare și adaugă untul tăiat cubulețe. Frâmântă cu degetele până când fărâmiţezi bine untul în făină. Nu prea mult, ci cât să îi lași şi bucăţele mai mari. Adaugă apa și continuă încorporând-o în făină cu o lingură de lemn. Când aluatul începe să prindă formă, fără să îl frămânți prea mult, răstoarnă totul pe baltul tapetat cu făină. Adună aluatul într-un dreptunghi și acoperă-l cu o folie de plastic. Lasă-l așa timp de 10 minute, cât făina să tragă din umezeală apei şi a untului.
După 10 minute, întinde amestecul cu sucitorul într-un dreptunghi. Împăturește-l în trei (pe lăţime), rotește-l 90 de grade pe masă şi întinde-l din nou într-un dreptunghi. Repetă operaţiunea de trei ori, presărând din belşug făină şi pe masă, şi pe aluat, şi pe sucitor. La final, acoperă-l cu folie alimentară de plastic și pune-l la rece măcar 30 de minute înainte să îl folosești.
Întinde aluatul pe blatul tapetat cu făină, într-o foaie de 3mm. Taie din el cu un cutter metalic (5,5cm) 50 de discuri. Jumtate dintre ele taie-le în mijloc cu un cutter de 4.5cm, astfel încât să obții niște inele de aluat. (mijlocul rămas îl poți transforma mai târziu în cele mai bune sărățele).
Înțeapă discurile de aluat din loc în loc cu o furculiță. Unge-le cu oul bătut cu 1 lingură de apă și așează-le în tăvi, pe hârtie de copt. Așează peste ele inelele de aluat și unge-le cu ou bătut. Pune la cuptor la 190C, timp de 10 minute.
Scoate tava și așează în mijlocul foietajului cubulețe de brânză cu mucegai, merișoare uscate și nuci tocate și mai coace totul încă 5 minute.