Am fost un copil care a făcut mofturi la mâncare și am refuzat să mănânc urzici cu îndârjire. Nu m-aș fi atins de ciorba de urzici a bunicii mele, nici dacă aș fi picat de foame. Dar pe parcurs mi-am dat seama că nu pot pierde nimic dacă măcar gust urzicile. S-a întâmplat la zeci de ani distanță și nu la bunica, ci la noi în casă, unde blogul colocatar mi-a gătit cea mai bună mâncare urzici și leurdă din univers, peste care am primit și un ou poșat.
Acum pot să număr deja niște ani de când abia aștept primele verzituri din piață primăvara și întreb eu singură: când gătim urzici?
Doar că eu le-am găsit rostul în aluaturile mele și le-am pus în biscuiți sărați. Gustul lor rămâne și se simte foarte bine și după coacere, așa că recomand biscuiții ăștia doar pentru adevărații fani ai urzicilor. Sunt biscuiți fragezi, cu miez moale, foarte asemănători cu un scone englezesc. Mie mi-au plăcut, ca de obicei, cu unt și sare. Dar i-am gustat împreună și cu humus și i-am pus și a doua zi lângă iaurt, la micul dejun.
Rețeta nu e deloc complicată. Îți trebuie doar răbdare să cureți urzicile în apă rece.
Biscuiți sărați cu urzici
Ingrediente (pentru 26 bucăți)
- 130g făină integrală
- 120g făină albă
- 1 pliculeț praf de copt
- ½ linguriță sare (3g)
- ½ linguriță bicarbonat
- 70g unt rece
- 240ml lapte bătut
- 2 căței de usturoi tocați mărunt
- 50g urzici tocate mărunt*
* Am obținut 50g urzici tocate din 100g urzici proaspete după spălare și curățare. Ai grijă să folosești mănuși cât timp cureți urzicile în apă rece.
Mod de preparare:
Într-un bol larg amestecă cele două tipuri de făină, sarea, praful de copt și bicarbonatul. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și începe să frămânți cu degetele până când untul de fărâmițează și se distribuie în făină. Lasă bolul deoparte.
Într-un alt bol, amestecă laptele bătut, usturoiul tocat și urzicile tocate mărunt.
Adaugă acest amestec lichid peste untul cu făină din bol. Amestecă pentru început cu o spatulă din silicon până când încorporezi tot lichidul în făină și formezi un aluat moale.
Scoate aluatul format pe blatul presărat cu făină albă. Presară o lingură de făină albă și deasupra lui și începe să îl frămânți ușor cu mâinile până când încorporează făina și aluatul devine neted și nelipicios.
Presară din nou puțină făină pe blat. Întinde aluatul cu un sucitor până când obții o foaie de aproximativ 1cm grosime. Taie din ea cu un decupator de biscuiți forme rotunde. Resturile de aluat le strângi la un loc și le întinzi din nou pentru a tăia noi forme. Repetă până când termini aluatul.
***Eu am obținut 26 de biscuiți cu diametrul de 6cm.
Pune biscuiții pe o tavă în care ai așezat hârtie de copt, lăsând 1cm distanță între ei.
Coace biscuiții în cuptorul preîncălzit la 200C, timp de 16-18 minute, până când se rumenesc la suprafață.
Scoate-i din cuptor și mută-i pe un grătar să se răcorească. Sunt buni reci, dar mai ales când sunt călduți cu puțin unt întins pe suprafața lor.
Ca să te conving cât de simplu sunt de făcut biscuiții ăștia, am filmat toți pașii și i-am pus într-un reel pe Instagram. Îl găsești AICI.
❤🤗
Super buni 😉
Cei mai buni 😉