Am mai avut cândva o încercare să fac biscuiți în două culori spiralați. Era pe vremea când nu avem nici măcar un sucitor decent în bucătărie și mixam orice fel de aluat cu mixerul de mână, fără răbdare să las untul să se înmoaie, fără să știu cât contează să ai ingredientele la temperatura potrivită. Nu îmi mai aduc aminte cum de i-am dus până la capăt întinzând aluatul cu o sticlă și presărând mult mai multă făină decât trebuie ca să nu se mai lipească de masă. Biscuiții ăștia spiralați și cei ca o tablă de șah mi se păreau extrem de drăguți pentru a-i face cadou. În anul respectiv știu că i-am dus în dar prietenilor care au avut răbdare să-i mănânce în combinații de felurite culori: de la alb cu negru, până la roșu cu verde.
Îmi imaginez că multă lume se gândește la ei așa cum o făceam și eu la început și îi încadrează la categoria biscuiți pentru avansați. Ceea ce vreau e să te conving că sunt foarte simplu de făcut și că lucrul cel mai important de care să ții cont e timpul în care aluatul trebuie să stea la rece, în congelator, pentru a putea lucra mai ușor cu el.
Biscuiți în două culori spiralați
Ingrediente (pentru 28-30 bucăți)
- 300g făină
- 150g unt (82% grăsime)
- 2 ouă
- 140g zahăr tos
- 10g cacao
- 1 linguriță pastă de vanilie
Mod de preparare:
Lasă untul să se înmoaie timp de 30 de minute la temperatura camerei, apoi mixează-l bine împreună cu zahărul până când obții un amestec ca o cremă. Din când în când va trebui să cureți cu o spatulă pereții vasului în care mixezi. Totul durează în jur de 4 minute.
Adaugă apoi pasta de vanilie și ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare în parte ca să le încorporezi.
Adaugă făina și mixează până când se formează un aluat. Va fi un aluat destul de moale și lipicios, dar nu îți face griji, la rece untul se va întări și aluatul va fi ușor de manevrat.
Împarte aluatul în două părți egale. O parte învelește-o în folie alimentară, aplatizează-o și pune-o la congelator, timp de 30 de minute.
Peste a doua parte de aluat, ramasă în bolul mixerului, adaugă cacaua și mixează ca să o încorporezi cât mai bine. Învelește și această bucată de aluat în folie alimentară și pune-l la rece lângă cel alb.
După 30 de minute la congelator…
Scoate pe rând bucățile de aluat. Mai întâi cel alb, pe care îl pudrezi cu făină și îl întinzi pe o hârtie de copt într-o foaie cu grosimea de 3mm, sub forma unui dreptunghi de aproximativ 20x25cm.
Repetă aceeași operațiune și cu aluatul cu cacao și pune cele două foi de aluat cu tot cu hârtie de copt, la congelator timp de 10 minute.
După 10 minute la congelator…
Scoate foile de aluat. Așează peste cea neagră foaia de aluat albă astfel încânt cele două aluaturi sa se suprapună. Trece de câteva ori deasupra lor cu un sucitor, pentru a te asigura că s-au lipit unul de altul. Îndepărtează hârtia de copt de pe aluatul alb.
Acum e momentul să nivelezi bine marginile. Taie cu un cuțit tot ce e aluat neregulat în exces, pentru că la final ai nevoie să obții un dreptunghi perfect, de aproximativ 20x25cm, din cele două foi de aluat suprapuse.
Începe să îl rulezi pe lungime, cu răbdare, ajutându-te de hârtia de copt care se află încă sub aluatul negru. La final trebuie să ai un sul uniform, în care sunt prinse amblele aluaturi.
Înfășoară sulul în folie alimentară de plastic și pune-l la congelator pentru 1h.
***Poți păstra sulul de aluat până la o lună în congelator. Îl poți scoate oricând ai chef să coci biscuiții. Nu trebuie decongelat înainte.
După 1h la congelator…
Scoate sulul de aluat si feliază-l cu un cuțit cu lamă lată în felii de 5mm grosime. Așează feliile la distanță de 2cm una de cealaltă pe o tavă de copt. E nevoie de spațiu pentru că biscuiții se întind puțin în timpul coacerii și nu vrei să se lipească între ei.
Coace biscuiții timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit la 180C.
Lasă-i să se răcorească în tavă timp de 5 minute, apoi îi poți scoate pe un grătar să se răcească perfect.
Se păstrează bine câteva zile într-un recipient închis etanș.
*** Pe Instagram găsești și un video cu toți pașii pe care să îi urmezi pentru acești biscuiți. Îl poți vedea AICI.