Am un borcan din sticlă pe care îmi place să îl umplu o dată la câteva săptămâni cu bunătăți făcute de mine, iar acești biscuiți cu ovăz vor fi foarte des de acum înainte în el. Borcanul cu capac e locul în care ascund câte ceva dulce pentru pofte care ne iau pe nepregătite. În el pun bomboane, alune, nuci, dar mai ales turtă dulce și cookies. Pe cei cu ovăz i-am testat acum pentru prima dată, dar au intrat deja în lista de favoriți pentru că sunt crocanți pe margini și au un mijloc moale și lipicios. Și merg foarte bine cu lapte, dimineața.
Poți să nu îi coci pe toți deodată și să păstrezi jumătate din cantitate gata modelată în bile la congelator. Îi poți scoate într-o dimineață de weekend când vrei să te răsfeți.
Biscuiți cu ovăz, stafide și ciocolată
Ingrediente pentru 28-30 buc (rețetă adaptată de la Rachel Allen)
- 110g unt moale
- 110g zahăr tos
- 110g zahăr brun
- 1 ou
- 2 linguri apă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 200g fulgi de ovăz
- 50g nucă măcinată
- 110g făină
- 1 linguriță/ 5g praf de copt
- 50g stafide
- 50g ciocolată neagră mărunțită
Mod de preparare:
Pune untul moale și cele două tipuri de zahăr în bolul unui mixer static și mixează folosind paleta pentru aluat până când obții un amestec ca o cremă. Din când în când e nevoie să oprești mixerul și să dai jos amestecul de pe pereții vasului folosind o spatulă.
Adaugă oul, apa și extractul de vanilie și mixează pentru încorporare.
Adaugă apoi fulgii de ovăz, nucile și făina amestecată cu praful de copt. Mixează ca să le încorporezi în aluat.
La final pune și stafidele și ciocolata. Și încorporează tot cu mixerul. Amestecul final pentru cookies e destul de lipicios, dar se poate modela cu mâna.
Ia din el câte o linguriță cu vârf (aproximativ 25-28g de amestec) și modelează-o într-o bilă.
Așează bila de aluat pe o tavă de cuptor pe care ai pus înainte o hârtie de copt. Apasă ușor pe ea.
Repetă până când obții mai mulți biscuiți așezați pe tavă la o distanță de 3 cm unul de celălalt. În tava mea de cuptor intra 12 biscuiți cu ovăz. E nevoie de spațiu între ei pentru că în timpul coacerii ei se întind.
Coace biscuiții la 180C timp de 15 minute sau până când se rumenesc pe margini, dar sunt încă moi la mijloc.
Lasă-i să se răcorească în tavă timp de 5 minute, apoi mută-i cu grijă pe un grătar să se răcească de tot.
Tips:
Aluatul necopt poate fi păstrat la frigider în timpul cât se coace prima tranșă de biscuiți.
Am făcut și teste cu aluatul de biscuiți modelat la temperatura camerei și după ce a stat la rece. Biscuiții cu prima variantă ( cei din dreapta) ies mai mari și mai întinși, cei din varianta a doua (cei din stânga) sunt mai umflați și mai denși. Timpul de coacere rămâne același.
Biscuiții cu ovăz se păstează moi dacă îi ții într-un recipient închis cu capac, timp de câteva zile, la temperatura camerei.
Yummy, o sa ii incerc cu prima ocazie!