Pe mine mă apucă nebunia biscuiților prin decembrie. Îi fac și în restul anului, dar parcă niciodată cu atâta frenezie. Doar acum mi se pare că e cel mai potrivit să umplu toate castronașele, bombonierele (n-am, dar nu e timpul pierdut să îmi cumpăr), borcanele pe care mi le-am luat de la Ikea fără să știu ce o să fac cu ele, coșurile de nuiele, cutiile de metal. Ai prins ideea. Cam tot ce ar putea susține niște armate de biscuiți. Tot prin decembrie îmi caut cele mai multe forme și decupatoare și mi se pare că nu am suficiente. Și tot acum aș vrea să fac din toate: și frusecuri, și cookies, și sablée, și biscuiți decorați. Cam toate rețetele care au de-a face cu Sărbătorile mi se par potrivite și am mari dileme când trebuie să aleg ce să testez și cum să îmbunătățesc.
Biscuiții ăștia au apărut fiindcă am vrut să testez o rețetă de crinkles (acei cookies americani dați prin zahăr pudră și crăpați la copt). N-au fost să fie crinkles, iar dacă nu-i gustam aș fi dat rețeta uitării și n-aș mai fi avut curiozități cu ea. Sunt minunați. Au ieșit fragezi și dulci (poate un pic prea dulci pentru mine, dar pe placul multor oameni care i-au gustat). Au ieșit luminoși (că nu găsesc alt cuvânt mai potrivit) și dacă ar fi să fac biscuiți pentru Crăciun, cu ei mi-ar plăcea să îmi încep Ajunul, împachetând cadouri.

Biscuiți cu merișoare și ciocolată albă
Ingrediente pentru 35-40 de biscuiți
- 300g făină
- ½ linguriță bicarbonat
- 1 linguriță praf de copt
- un praf de sare
- 200g zahăr
- 85g cremă de brânză
- 115g unt topit
- 1 ou
- 1 lingură lapte
- 100g merișoare uscate
- 100g ciocolată albă tocată bucăți mici
- 50g zahăr pudră
Mod de preparare:
Cu o spatulă de silicon, amestecă zahărul și crema de brânză într-un bol, până când le omogernizezi. Adaugă peste ele untul topit și răcorit și încorporează bine până când amestecul din bol e omogen.
Adaugă laptele și oul și amestecă din nou.
Apoi pune făina amestecată cu bicarbonatul, praful de copt și sarea. După ce le încorporezi, amestecul va fi destul de dens. Mai luptă-te puțin cu el și încoporează, tot cu spatula, merișoarele și ciocolata albă tocată bucăți mici.
Ești gata de modelat biscuiți. Ia din amestecul format câte o linguriță cu vârf de aluat. Modelează din el o bilă mică și tăvălește-o prin zahăr pudră. Continuă până când termini tot aluatul. (Operațiunea nu e grea, iar coca nu e lipicioasă.)
Așează biscuiții în tavă, pe hârtie de copt, la distanță de 3 cm unul de celălălat. În timpul coaceri se vor mări și se vor umfla, iar dacă sunt prea aproape se vor lipi între ei.
Coace-i timp de 12-13 minute, în cuptorul preîncălzit la 180C.
Lasă-i 1-2 minute să se răcorească în tavă înainte să îi ridici cu o spatulă și să îi pui pe un grătar să se răcească complet.
Leagă-i cu panglici și dă-i în dar oamenilor dragi. 🙂
Buna! Dacă nu am crema de branza, ar trebui sa modific ceva la reteta? 🙂
Bună, Teodora,
Poți înlocui crema de brânză cu iaurt gras ( cel grecesc cu 10% grăsime) sau smântână grasă (20% grăsime).