Mi-au rămas în minte biscuiții decorați cu flori acum multă vreme, din feed-ul de Instagram, de unde salvez zeci de poze pentru inspirație. Aceia aveau petale de flori comestibile prinse peste un royal icing de un alb imaculat.
N-am rezistat să nu încerc decorul, dar am ales să pun florile la cuptor să rămână imprimate pe ei după coacere. M-am simțit ca și cum mi-aș fi pregătit ierbarul din gimnaziu și aș fi pus la păstrare frunze și flori pentru el. 🙂
Florile comestibile pot fi prinse pe orice fel de aluat de biscuiți simplu, așa că dacă ai deja unul preferat poți încerca pe el. Dar rețeta asta este una foarte dragă mie, pe care merită să o încerci simplă sau aromată. Ies niște biscuiți dulci și fragezi în care poți pune coajă de lămâie (ca în rețetă) sau coajă de portocală, lavandă, vanilie, scorțișoară, anason, pudră de ghimbir sau mac.
Poți face mai mult aluat, îl poți decupa în biscuiți separați și îi poți păstra la congelator până când ai chef sau poftă să coci câțiva. 🙂
Biscuiți cu lămâie decorați cu flori
Ingrediente pentru 40-45 biscuiți (tăiați cu o formă cu diametrul 6cm)
- 225g unt moale, la temperatura camerei
- 125g zahăr
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 2 gălbenușuri
- 300g făină
- ¼ linguriță praf de copt
+
- 1 albuș
- flori comestibile/ lavandă culinară
Mod de preparare:
Amestecă zahărul cu coaja de lămâie proaspăt rasă pentru a elibera uleiurile din coajă.
Mixează untul cu zahărul până devine un amestec cremos (3-5 minute). Adaugă și încorporează cele 2 gălbenușuri.
Adaugă făina cernută cu praful de copt și un praf de sare. Mixează până când aluatul începe să se adune.
Împarte aluatul în două și învelește fiecare bucată într-o folie alimentară de plastic. Aplatizează și pune-l la rece timp de cel puțin 2h.
După ce aluatul s-a răcit, întinde-l într-o foaie groasă de 3-4mm și taie cu forme de biscuiți. Eu am folosit rotunde și cu margini vălurite, cu diametrul de 6cm. Dar orice formă ai, e potrivită. În funcție de cât de mare sau de mică e, pot ieși mai mulți sau mai puțini biscuiți.
Așează biscuiții într-o tavă pe hârtie de copt și pune la rece, în frigider, timp de 30 de minute.
***Dacă te hotărăști să îi congelezi și să îi coci în altă zi, acum e momentul să îi pui într-un recipient închis etanș la congelator.
Înainte să îi coci, unge fiecare biscuite cu albuș bătut puțin cu furculița. Peste el lipește petale sau flori comestibile. Dacă nu ai, poți folosi lavandă culinară, îi poți lăsa simpli sau poți presăra puțin zahăr brun.
Coace biscuiții în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 10-12 minute, până când sunt ușor rumeniți pe margini.
***Dacă ai biscuiți cu un diametru mai mic de 6cm, cât sunt cei din rețetă, atunci coacerea va dura mai puțin. Iar dacă ai biscuiți mai mari, s-ar putea să fie nevoie de 1-2 minute în plus. Important e să îi urmărești și să vezi când se rumenesc pe margini.
Lasă-i să se răcorească în tavă pentru 5-10 minute. Biscuiții sunt foarte fragili când sunt fierbinți și riști să se rupă dacă îi muți prea repede din tavă.
După ce s-au răcit îi poți păstra într-un recipient cu capac până la o săptămână. 🙂