Biscuiții ăștia cu brânză Brie și ceapă verde pot înlocui oricând fericiți o felie de pâine prăjită la micul dejun sau o gustare când ai chef să ronțăi ceva. Sunt inspirați de aluatul de scones, sunt fragezi și se rup ușor în straturi.
Sunt doar câteva secrete pe care trebuie să le știi înainte să îi pregătești. O dată ce deprinzi tehnica aluatului ăsta îi vei iubi și îi vei face cu tot felul de combinații de arome.
În primul rând trebuie să ții untul cât mai rece. Pentru că dacă se va îmmuia prea tare când frâmânți aluatul, nu vei obține textura plăcută a biscuiților. Untul , dar și laptele bătut trebuie să fie reci. Dacă ai mâini calde și îți e teamă că untul se va înmuia sub degetele tale, mai bine congelezi untul și îl dai prin răzătoare. Așa va fi deja fărâmițat și trebuie doar să îl amesteci în făină pentru aluat.
În al doilea rând, folosește o făină cu mai puțină proteină, de preferat cu 10-11%. Cu cât e mai multă proteină, cu atât se va dezvolta mai mult gruten și nu vei obține biscuiți fragezi.
Și nu în ultimul rând, nu amesteca prea mult ingredientele. E suficient să faci asta cât să obții un aluat care să se țină la un loc. Altfel, vor ieși niște biscuiți prea denși.
Biscuiți cu brânză Brie și ceapă verde
Ingrediente pentru 20-22 biscuiți – tăiați cun decupator cu diametrul de 5cm
- 250g făină
- 2 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță sare
- ¼ linguriță bicarbonat
- 85g unt rece, tăiat cubulețe
- 170g Brie, tăiată cubulețe
- 1 ceapă verde tocată mărunt
- 180g lapte bătut/ sana/ iaurt de băut
- plus: 30g unt pt uns și, opțional, un amestec pentru presărat deasupra din pudră de roșii uscate și pudră de usturoi
Mod de preparare:
Cerne făina cu sarea, praful de copt și bicarbonatul într-un bol larg.
Adaugă untul rece, tăiat cubulețe și mărunțește-l cu cu degetele până când se fărâmițează bine. Nu trebuie să fie complet încorporat.
Adaugă brânza Brie, tăiată în cubulețe mici și ceapa verde feliată cât mai subțire. Amestecă-le în făina cu untul mărunțit.
Adaugă treptat laptele bătut și amestecă. Vei forma un aluat care va fi ușor lipicios.
Scoate aluatul pe blatul tapetat din belșug cu făină și presară puțină făină și deasupra lui.
Întinde aluatul într-o foaie de 2,5-3cm grosime și taie-l cu o formă rotundă pentru biscuiți. Eu am folosit una cu diametrul de 5cm. Dar poți folosi o ceașcă, pahar sau orice ai la îndemână. Îl poți chiar tăia cu cuțitul în pătrate.
Biscuiții tăiați se pun în tavă pe o hârtie de copt. Și se pun la rece pentru 30 de minute.
Înainte de coacere se ung la suprafață cu unt topit. Eu am presărat și un amestec de pudră de roșii uscate și pudră de usturoi.
Coace-i la 180C, timp de 16-18 minute sau până când se rumenesc puțin la suprafață.
Lasă-i să se răcorească puțin în tavă. Apoi scoate-i într-un coșuleț/ pe un platou. Sunt foarte buni când sunt călduți, cu unt și sare.
Dar îi poți păstra și pentru a doua zi și îi reîncălzești puțin în cuptorul cu microunde. Noi i-am mâncat fericiți și lângă o supă cremă dar și la mâncăruri cu sos.
În loc de brânză Brie și ceapă verde poți încerca și alte combinații: brânză cu mucegai și cubulețe de pară sau smochine, Cheddar, fâșii de roșii uscate și rozmarin.
Rețetă adaptată de pe lovegrowswild.com
Foarte buni! I-am încercat astăzi dimineață. Foarte pufoși și gustoși. Merg cu unt, cu iaurt grecesc, cu cremă de brânză, cu un pahar de vin :)))) Mulțumesc!
Cu drag. Mă bucur că ai încercat rețeta și ți-a plăcut. 🙂
Draga Alina,
Mi-am propus de ceva vreme sa fac acesti biscuti pe care ni-i propui, mai ales ca am niste resturi viabile de branza brie prin frugider care ar fi pacat sa nu fie consumate sub o forma sau alta.
Am o mica problema pe care te-as ruga sa ma ajuti sa o solutionez. Nu inteleg prea bine ce inseamna ‘ o făină cu mai puțină proteină, de preferat cu 10-11%’.
Am facut o oaresce inscursiune in lumea internetului, dar nu am reusit sa ma dumiresc. Ai putea sa ne dai niste exemple de faina de acest gen, te rog? Unde se gaseste pe ambalaj informatia legata de continutul in proteine? Ce fel de faina, din ce tip de cereale sau alte surse de faina(gen castane, de ex.) etc.? Multumesc pentru toate aceste retete pe care ni le impartasesti cu generozitate si pentru toate celelalte povestiri cu care ne incanti pe langa retetele propriu-zise.
Bună, Oana,
Făina pe care o folosesc la biscuiții ăștia e făină din grâu, cu conținut de proteină 10g. Pe ambalajul oricărui tip de făină, pe lateral vei găsi informațiile astea legate de proteine, fibre, grăsimi. Proteine mai puține înseamnă că la frământarea aluatului/ pregătirea lui, nu se dezvoltă prea mult gluten, pentru că vrei ca biscuiții ăștia să fie fragezi la final.
E adevărat că puține tipuri de făină respectă standardul pe care îl au trecut pe pungă, dar pentru biscuiți de felul ăsta poți folosi făină Bunica cu ambalaj albastru, sau Grania, sau Dobrogea. În general făinurile care au trecute pe ele 000 ar trebui să aibă un continut de proteină între 9 și 11%, ceea ce le face potrivite pentru astfel de aluaturi. 🙂
Alles klar:)
Multumesc
P.S. Pagina ta e ca un fel de loc de alinare la care merg din cand in cand. Probabil ca nimic nu e intamplator:)
Întrebare întrebătoare de la o Alina ocupată tare: se poate face aluatul cu o seară înainte, pus la frigider si întins/copt a doua zi? Am încercat rețeta ta întocmai si au ieșit minunați dar mi-ar plăcea sa ii pot pregăti și în avans pentru când am musafiri si mult de gatit.
Multumesc!
Desigur. Cred că poți chiar să îi pui la rece deja decupați și a doua zi să îi coci direct. 🙂
I-am facut, sunt minunati! Nu m-am abatut prea tare de la reteta, data viitoare voi fi mai creativa. Am facut cantitatea dubla, m-am jucat un pic cu ce am pus deasupra: chimen, piper macinat, fulgi de usturoi, fulgi de sare. Voi pune un pic de dulce in compozitie data viitoare.
Mă bucur că ți-au plăcut. Sună minunat ceea ce ai adus nou pentru ei.:)