Desertul ăsta ia ce e mai bun din două prăjituri, cheesecake și baclava, și le pune împreună. Umplutura cremoasă dintr-un cheesecake e prinsă între foi fine de plăcintă, unse din belșug cu sirop cu miere și lămâie. Cel mai bun lucru mi se par straturile de nuci și migdale coapte, ascunse prin umplutura fină.
Desertul ăsta nu-i o invenție personală. Dimpotrivă, e foarte prezent pe internet, dar momentul în care m-a lovit tare pofta de el, a fost când l-am văzut explicat într-o emisiune culinară. Mi-am dat seama că nu e un desert extrem de dulce, deși baclavaua din nume te poate duce în eroare. Dar, dacă vrei mai dulce de atât, poți dubla cantitatea de sirop din rețetă și fiecare felie tăiată poate fi stropită cu extra sirop.
Este un desert care lasă loc, însă, la adăugarea de arome orientale, de la apă de flori de portocal, la apă de trandafiri, cuișoare, scorțișoară, lămâie, fistic. Eu am folosit doar o parte din ele, dar cred că dățile viitoare fac și alte combinații.
Rețeta e inspirată de la Justine Schofield, fostă concurentă Masterchef Australia, devenită între timp celebrity chef și gazdă de emisiuni culinare.
Baclava cheesecake
Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul 22cm):
Sirop cu miere
- 100g zahăr
- 80g miere
- 120ml apă
- 2 linguri zeamă de lămâie
Stratul cu nuci
- 150g amestec nuci și migdale coapte
- ¼ linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță pudră cuișoare
- un praf de sare
Cheesecake
- 500g cremă de brânză, la temperatura camerei
- 150g zahăr
- coaja de la 1 lămâie
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 3 ouă, la temperatura camerei
- 250g iaurt grecesc (10% grăsime), la temperatura camerei
Pentru asamblare
- 100g unt (82% grăsime), topit
- 8-10 foi fine de plăcintă
- 15-20g fistic copt – pentru decor
Mod de preparare:
Începe cu siropul cu miere. Pune zahărul, mierea, apa și zeama de lămâie într-o crăticioară, pe foc mediu. Amestecând din când în când, așteaptă să se dizolve zahărul. Apoi, dă focul mic și lasă să fiarbă timp de 5 minute. Ia crăticioara de pe foc.
Pentru stratul de nuci, toacă nucile și migdalele grosier. Pune-le într-un bol cu scorțișoara, pudra de cuișoare și un praf de sare. Amestecă bine și lasă deoparte.
Pentru cheesecake, pune într-un bol încăpător crema de brânză, zahărul, extractul de vanilie și coaja de lămâie. Amestecă bine cu o spatulă sau un tel până când totul se omogenizează și nu mai sunt bucăți mari de cremă de brânză în amestec.
Adaugă ouăle întregi, pe rând, și amestecă bine după fiecare în parte.
La final, pune și iaurtul grecesc și încorporează-l. Lasă amestecul pentru cheesecake deoparte.
ASAMBLARE
Pregătește o tavă de copt cu pereți detașabili, cu diametrul de 22cm, la baza căreia să pui o hârtie de copt. Lasă deoparte.
Scoate foile fine de plăcintă. Vei lucra pe rând, cu fiecare în parte. Unge o foaie cu unt topit. Așează-o pe jumătate din baza și pereții tăvii, astfel încât o parte din ea să atârne peste tavă. Pune încă o foaie unsă cu unt, pe care o așezi peste jumătatea de tavă rămasă descoperită. Continuă cu încă o foaie de plăcintă unsă cu unt, pe care să o suprapui peste primele. Repetă această operațiune până când folosești 8 foi de plăcintă. Vei avea baza și pereții tăvii acoperiți de foi, ale căror margini atârnă peste tavă.
Acum poți să pui umplutura. Începe cu un strat de nuci amestecate cu mirodenii pe care să îl presari la bază. Peste el toarnă jumătate din cantitatea de cheesecake. Presară din nou nuci cu mirodenii, apoi restul de cheesecake și încă un strat de nuci.
Bucățelele de nuci aromate cu scorțișoară și cuișoare vor da textură cheesecake-ului tău.
Adună părțile de foi care atârnă peste tavă spre interior, astfel încât să acopere umplutura.
Unge bine toată suprafața cu unt topit. Apoi așează deasupra cheesecake-ului 1-2 foi de plăcintă mototolite. Unge din nou cu unt topit.
Coace în cuptorul preîncălzit la 160C, timp de 1h și 15 minute.
***Eu am folosit funcția convecție, căldură sus și jos, și am pus tava la mijlocul cuptorului. În ultimele 10 minute am crescut temperatura la 190C pentru a rumeni mai bine foile de plăcintă de la suprafață.
Scoate tava din cuptor și lasă cheesecake-ul să se răcorească timp de 15-20 de minute.
Apoi, toarnă cu o lingură pe toată suprafața lui siropul cu miere pregătit mai devreme.
Lasă cheesecake-ul în tavă până când se răcește complet.
Acoperă tava cu folie alimentară de plastic și pune la rece timp de câteva ore sau peste noapte.
A doua zi, decorează-l cu fistic copt și mărunțit și îl poți felia.
Îți las aici și un video în care vezi toți pașii rețetei. ❤️