În bucătăria de acasă, noi îi zicem acum “prăjitura bau-bau”. Un nume primit dintr-o simpatică neînțelegere. Zilele trecute, atunci când i-am spus ce vreau să gătesc, m-a lovit cu o privire extrem de surprinsă. Și întrebarea care m-a luat și pe mine prin surprindere: De ce ai numi o prăjitură “camera groazei”? Am râs mult. Din numele franțuzesc, “baba au rhum”, el a înțeles că ar fi vorba de “bau-bau room”. Încă ne distrăm pe seama acelui moment, probabil așa îi va rămâne mereu numele.
Am făcut micuțele rum baba fără legătură cu vreun dor ascuns pentru savarinele copilăriei. Nu aveam bucurii la ele. Nu tânjeam după ele lângă vitrină și după ce am înțeles un pic mai bine cofetăria mi-am dat seama că au puțin cam prea multă frișcă simplă pentru gustul meu.
Și totuși, baba au rhum au apărut în lista mea de rețete pentru că eu pur și simplu ador aluaturile cu drojdie. Mi s-a părut firesc ca odată ce m-am îndrăgostit de aluatul de brioche să găsesc iubire și în relația cu ele. Ba mai mult, mi-am dat seama că pot să mă joc cu siropul lor după pofta inimii și să pun în el orice aromă și alcool îmi face mie plăcere.
Și uite așa, pentru prima dată după mulți ani am poftit la mai mult de o linguriță din miezul pufos și înecat în sirop al unei prăjituri.

Baba au rhum cu lămâie
Ingrediente pentru 10 bucăți
Pentru aluat:
- 200g făină
- un praf de sare
- 12g drojdie proaspătă
- 40g zahăr
- 2 ouă
- 65ml lapte călduț
- 80g unt moale tăiat cubulețe (lăsat să se înmoaie o jumătate de oră la temperatura camerei)
Pentru sirop:
- 300g zahăr
- 700ml apă
- zeama și coaja de la 1 lămâie
- 30ml rom alb
Pentru cremă:
- 125g mascarpone
- 25g zahăr pudră
- 100ml frișcă lichidă (32% grăsime)
Mod de preparare:
Pentru prăjiturele, dizolvă drojdia în laptele călduț și lasă deoparte timp de 2-3 minute.
Amestecă făina cu zahărul și un praf de sare în bolul unui mixer static. Adaugă ouăle și începe să mixezi cu cârligul pentru aluat până când ouăle s-au încorporat în făină. Adaugă laptele cu drojdia și continuă să mixezi la viteză medie timp de 6-8 minute. Aluatul trebuie să fie neted și elastic.
Încorporează în el untul, bucată cu bucată, mixând la viteză medie până când aluatul e din nou neted și elastic.
Acoperă bolul cu o folie alimentară de plastic și lasă aluatul să dospească la temperatura camerei timp de 1h-1h30min, până când își dublează volumul.
După ce a dospit, formează din el 10 bile de aluat egale ca mărime și așează-le într-o tavă de silicon pentru mini bundcakes, unsă cu unt topit.
**Alternativ poți folosi o tavă obișnuită de brioșe unsă cu unt sau forme individuale de bund cakes/ brioșe mici unse cu unt. Untul e important aici pentru a rumeni frumos prăjiturelele și pentru a le putea scoate ușor din tavă după ce se coc.
***Aluatul poate fi modelat în bile sau poate fi turnat cu poșul de pastiserie. Dacă alegi tava clasică de brioșe, trebuie să știi că forma prăjiturelelor nu va avea marginile vălurite, așa cum sunt cele din fotografiile mele.
După ce l-ai pus în tavă/ forme, lasă aluatul să dospească din nou timp de 30-35minute.
Coace prăjiturile la 180C timp de 15-20 minute până când cresc și se rumenesc frumos la suprafață. Scoate-le din tavă/ forme și lasă-le să se răcească perfect înainte să le însiropezi.
Pentru sirop pune zahărul cu apă cât să îl acopere pe foc mare. Lasă-l să se caramelizeze, apoi toarnă peste el 700ml apă și coaja rasă de la o lămâie și lasă să dea în clocot. Ia de pe foc și adaugă romul și zeama de lămâie. Strecoară ca să scapi de coaja de lămâie și lasă deoparte să se răcorească. Siropul trebuie să fie cald atunci când vei înmuia în el prăjiturile.
****Siropul ăsta poate fi aromatizat cu orice ți-ar plăcea mai tare. Poți să îi pui vanilie, anason, cuișoare, portocală, ceai Earl Grey, șofran. Iar în loc de rom poți folosi Cointreau, Coniac sau Amaretto.
Pentru crema de decor, mixează mascarpone cu zahărul pudră și adaugă apoi frișca lichidă, continuând să mixezi până când crema are o consistență spumoasă.
Când prăjiturile s-au răcit înmoaie-le în sirop și lasă-le să stea așa timp de 5 minute. Scoate-le și așează-le pe un platou. Decorează-le cu crema pregătită și cu fructe proaspete. Eu am ales boabele de rodie pentru gustul lor acrișor, dar poți folosi și afine, zmeură sau coacăze roșii.
Dupa ce aluatul de placinta americana si foietajul rapid dupa reteta ta mi-au iesit exemplar (facute si refacute deja, cu tot felul de fructe), iar focaccia rapida a incantat audienta, aceste micute baba au ruhm vor fi executate cu migala pt Anul Nou, in loc de traditionalul tort (anul trecut a fost un carrot cake spicy si racoros, dar foarte migalos, chiar ma gandesc ce l-ar intrece ca wow factor la noi in casa). Nu doar pt ca imi amintesc de zilele de studenta Erasmus in Dijon, dar si pt ca my better half e iubitor de savarine. Stiu ca nu e o savarina, dar nu va face mare diferenta pt el 😛 🙂
Ai un blog foarte pretios aici! 🙂
Îți mulțumesc pentru mesaj, Teodora. Mă bucur că ai găsit inspirație pe blogul meu și că rețetele de aici au ieșit așa cum trebuie. Te încurajez să încerci baba au rhum. Sunt foarte ușor de făcut, pot fi aromatizate așa cum îți dorești tu și sunt extrem de delicate și gustoase. 🙂 Să fie cu drag pentru your better half 🙂
Oare as putea amesteca toate ingredientele pentru coca in masina de făcut paine? Are program ptr aluat si dispute. Trebuie ptr masina de pâine sa folosesc drojdie uscată. Cam de cata nevoie de drojdie uscată e nevoie pentru aceasta reteta? Multumesc mult
Oare as putea amesteca toate ingredientele pentru coca in masina de făcut paine? Are program ptr aluat si dospire. Trebuie ptr masina de pâine sa folosesc drojdie uscată. Cam de cata nevoie de drojdie uscată e nevoie pentru aceasta reteta? Multumesc mult
Nu am încercat niciodată să fac aluatul ăsta cu mașina de pâine, dar preuspun că îl poate face. Merită să încerci.
În loc de 12g drojdie proaspătă poți folosi 4-5g drojdie uscată.
Sunt foarte curioasă să îmi spui cum iese în mașina ta de pâine. 🙂