De acolo vin soarele și cireșii înfloriți, și sunetul ca un muget prelung din temple și pagode parfumate, și alambicatele încrengături din ikebana și chipul perfect al gheișelor. Eu așa am știut. Și am rămas cu imaginea asta că Asia întreagă e un fel de tărâm magic în care totul e învăluit de mister și ritualuri budiste.
Cu gândul la cireșii înfloriți și la imaculate chimonouri am pornit în căutarea Asiei. Una fără tăiței și orez, fără wok și fără ceaiuri băute pe tatami. O Asie delicată și dulce, aproape la fel de seducătoare ca o gheișă.
Prăjitură cu ciocolată albă, rambutan și cocos
Ingrediente (pentru 6 prăjituri)
Joconde cu midgale:
- 75g migdale măcinate fin
- 75g zahăr pudră
- 15 unt topit
- 2 ouă
- 2 albușuri
- 20g făină
- 10g zahăr
Jeleu cu rambutan si apă de trandafiri
- 1 cutie de rambutan în sirop (din care folosești 60g fruct și 130g sirop)
- 2-3 linguri suc sau sirop de zmeură
- 1 linguriță apă de trandafiri
- 1 lingură suc de lămâie
- 5 g gelatină
Mousse de ciocolată albă
- 200g ciocolată albă
- 160ml lapte
- 4g gelatină
- 200ml smântână pentru frișcă (30-32% grăsime)
Glasaj alb cu lapte de cocos
- 140ml lapte de cocos
- 120ml apă
- 70g zahăr pudră
- 8g gelatină
Pentru jeleul cu rambutan si apa de trandafiri
Amestecă siropul de rambunatn cu siropul de zmeură, sucul de lămâie și apa de trandafiri și încălzește-le pe foc, apoi dizolvă în amestec 5g de gelatină hidratată în apă rece.
Unge o tavă de brioșe cu ulei vegetal și împarte în 6 din orificiile ei 60g de fruct rambutan din sirop, tocat în cubulețe. Toarnă peste el (în cantități egale) amestecul cu gelatină și lasă să se întărească peste noapte în frigider.
Pentru blat joconde cu migdale:
Amestecă migdalele măcinate cu zahărul pudră cernut, apoi cu cele 2 ouă întregi. Mixate bine rezultă un amestec asemănător cu o cremă în care adaugi untul topit și răcit, apoi făina. Între timp, te ocupi cu un mixer de 2 albușuri bătute spumă cu 10g zahăr, pe care le încorporezi în amestecul anterior.
Tot aluatul se coace într-o tavă joasă (22x33cm), tapetată cu hârtie de copt, întins bine din colț în colț cu o spatulă. Timpul de coacere: 3-5 minute, la 200C. Blatul trebuie să fie elastic la atingere, se scoate din tava cu tot cu hârtie, iar hârtia se dezlipește de pe el cu ușurință. Decupează din el 6 discuri ( diametrul 7-8 cm).
Pentru mousse de ciocolată albă:
Încălzește laptele pe foc până când aproape dă în clocot. Toarnă-l peste ciocolata albă, ruptă în bucăți și gelatina hidratată în apă rece. Amestecă până când toata ciocolata se topește și așteaptă să se închege bine acest amestec. Atât de bine încât să arate aproape ca o budincă. Îi bați cu un tel rotund până îl aduci la stadiul de cremă și încorporezi în el frișca bătută.
Pentru glasajul alb cu lapte de cocos:
Amestecă laptele de cocos, apa și zahărul pudră și pune-le pe foc. Când amestecul s-a înfierbântat adaugă în el gelatina hidratată în apă rece și lasă timp de 20-30 minute să se răcească.
Asamblare:
Într-o tavă din silicon cu forme semisferice ( 8cm diametru) poșezi mousse-ul de ciocolată cât să umpli 2/3 din semisferă. Așezi în mijlocul mousse-ului o felie de jeleu cu rambutan si apă de trandafiri, acoperi cu mousse și deasupra așezi un disc de blat. Pune prăjiturile la congelator peste noapte.
După ce prăjiturile s-au întărit, scoate pe rând câte una din forma de silicon. Așează-o pe un gratar (așezat la rândul lui peste o tava) și toarnă desupra ei glasajul cu lapte de cocos răcit. Ridică prăjitura cu o spatulă unghiulară pentru a o putea muta pe o farfurie. În pricipiu, va fi bună pentru gustat abia după câteva ore, timp în care mousse-ul de ciocolată și jeleul de rambutan revin la temperatura și consistența optimă.
Prăjitura asta a fost gătită cu gândul la Asia și creată pentru Rice Up, concursul inițiat de Asia Fest în parteneriat cu Tan-Viet și restaurantul Chefs Experience.