Multe ingrediente noi au intrat în viața mea în ultimii ani. Și nu zic aici despre cele din cofetărie, ci despre ingredientele simple din care să faci o masă bună și rapidă pentru oameni de care îți e drag. De câțiva ani am descoperit universul fabulos al ierburilor de primăvară. Că dacă m-ar afla bunică-mea că acum mănânc ștevie, măcriș, urzici și leurdă, mai că m-ar altoi un pic pentru toate mofturile pe care le-am făcut când eram copil.
Iar acum le mănânc cu atâta drag nu fiindcă e hipsteresc sau la modă, ci pentru că acasă am un om care le iubește, doar despre ele povestește de când începe primăvara și m-a hrănit cu niște lucruri minunate făcute din ele. Leurda e pe lista mea de favorite în ciuda aromei ei puternice de usturoi. Despre ea, de ce e pe val și cum se face că toată lumea o vrea, a scris el AICI.
Pe mine mă convinsese de ceva vreme să devin fanul ei. Leurda e ceva ce aș pune în multe plăcinte cu legume sau carne, dar mai ales cu brânză. Iar plăcinta asta apărută odată cu brațul de leurdă adus de el din Obor cred ca va deveni în fiecare an un fel de vestitor al primăverii la noi acasa.
Plăcintă cu leurdă și brânză
Ingrediente pentru o plăcintă 22cm (8 portii):
- 500g brânză proaspătă de vaci (20% grăsime)
- 100g leurdă
- ½ legătură mărar
- 50ml smântână lichidă (32% grăsime)
- 3 ouă
- sare și piper
- paprika afumată
- 200g unt topit
- aproximativ ⅔ dintr-un pachet de foi de plăcintă de 400g

Mod de preparare:
Pregătește mai întâi umplutura din brânza de vaci, amestecată într-un bol cu smântâna lichidă și ouăle. Adaugă apoi leurda și mărarul tocate mărunt. Condimentează cu sare și piper.
Unge tava în care vei coace plăcinta cu puțin unt topit. Așează la baza ei două foi de plăcintă, una peste alta, suprapuse în așa fel încât o parte din ele să ajungă și pe pereții tăvii. Nu vrei să curgă umplutura din plăcintă, când începi să o pui.
***Eu am folosit o tavă cu pereți detașabili. Dacă vei folosi și tu una la fel, atunci e bine să o așezi pe o tavă mai amre atunci când o pui la cuptor. Altfel, untul cu care ungi foile de plăcintă se va scurge în cuptor în timpul coacerii.
Unge cu unt cele două foi de plăcintă așezate și mai pune peste ele o foaie de plăcintă, pe care o ungi cu unt. De fiecare dată asigură-te că marginile foii ajung peste marginile tăvii. Toarnă o treime din compoziția de umplutură.
Acoperă cu trei foi de plăcintă pe care le ungi, pe fiecare în parte, cu unt topit.
Continuă cu încă o treime din umplutură și apoi cu alte trei foi de plăcintă unse cu unt. Peste ele toarna ultima parte din umplutură, nivelează și trage deasupra ei marginile foilor de plăcintă care atârnă peste tavă. Unge din nou cu unt topit, iar deasupra așeaza două foi de plăcintă mototolite ușor, pe care le ungi din nou cu mult unt topit. Presară deasupra puțină paprika afumată.
Coace plăcinta la 180C timp de 30-35 minute sau până când se rumenește frumos la suprafață.
Lasă-o să se răcească bine de tot înainte să o tai. De preferat, dacă te ține pofta, lasă-o neatinsă până a doua zi. Va fi numai bună de feliat.
In primul rand multumesc pentru reteta care se adauga la “altele de facut cu leurda”.
Ce foi de placinta recomanzi … nu am vazut prea multe optiuni in mega image sau lidl.
Multumesc.
Mihai,
Eu folosesc foi de placinta Bella sau Morarita. In Mega Image, in magazinele mai amri, am vazut de la ambele branduri. 🙂
Multumesc.
Am folosit foile Bella de la vitrina (nu cele congelate). Dac tot e placinta cu leurda am dublat cantitatea de leurda si am folosit toate foile din pachet. Unt doar aprox 150 grame si data viitoare o sa-l reduc pana pe la 100 grame. Dupa ce a fost gata am asteptat aprox o ora sa se mai raceasca si s-a simtit cam tare gustul untului. Am folosit si un prosop usor umezit pus pe placinta dupa ce am scos-o din cuptor ca sa nu devina prea crocante/sfaramicioase foile. De a 2 zi placinta a devenit mult mai buna 🙂 Mi-a placut si o voi mai repeta. Multumesc inca o data.
Mă bucur că ți-a plăcut. 🙂
Arata bine si gustul cred e pe masura,buna ideea de folosi leurda mai ales ca o gasim acum din plin prin piata