Cu dovleacul e așa: îți place sau nu îți place. Nu există cale de mijloc. Și, cred eu, dovleacul merită mult mai mult decât un ștrudel sau plăcintă în care mirodenia de bază e scorțișoara. Nu zic decât atât: în curând va veni și mousse-ul de dovleac. Dar până la el am apelat la clasici. Adică, la “good old fashioned pumpink pie”, cum ar spune americanii.
Să nu se înțeleagă greșit. Plăcinta noastră cu dovleac, aia în foaie de plăcintă, e minunată. Doar că nu mă apucă un chef nebun de foi de plăcintă în casă ori de câte ori aș mânca eu dovleac la desert. Iar americanii au, de obicei, cele mai simple și directe rețete.
Nu fac eu cină cu curcan pentru ea, dar tot aș pune tarta asta pe o masă de sărbătoare. Prea-i drăguță.
Plăcintă americană cu dovleac
Ingrediente pentru o tavă 23cm/ 8 porții
Aluat:
- 300g făină
- 200g unt rece
- 30g zahăr brun
- 1 linguriță ghimbir pudră
- 40ml apă rece
- 20ml smântână lichidă pentru frișcă (30-35% grăsime)
Umplutură cu dovleac:
- 350g piure de dovleac (copt de tine sau cumpărat la borcan – dacă folosești din cel cumpărat, trebuie să reduci cantitatea de zahăr, pentru că are deja zahăr în el)
- 175ml smântână lichidă pentru frișcă
- 100g zahăr brun
- 2 ouă
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță nucșoară
- ¼ linguriță cardamon
Mod de preparare:
*** Inițial am lucrat cu un alt aluat. Căci mă încăpățânez să fac un aluat de biscuite pe care să îl folosesc ca bază pentru tartă. Am reușit de data asta să îl țin în tavă, dar e un aluat greu de stăpânit. Așa că în rețetă, am recurs până la urmă la un clasic: aluatul de american pie. E prietenos și ușor de făcut și mânuit după. Se comportă excelent la cuptor, se coace frumos și se potrivește pentru o mulțime de umpluturi.
Pentru aluat, amestecă făina cu zahărul și ghimbirul pudră. Taie untul rece cubulețe și pune-l în același bol. Începe să frămânți cu degetele până când untul se fărâmițează și se amestecă în făină, iar tot ce se află în bol capătă un aspect nisipos. Adaugă apa rece amestecată cu smântâna lichidă și începe să încorporezi lichidul până când aluatul începe să se lege. Scoate-l pe blatul tapetat cu făină și mai frământă-l de două trei ori cu podul palmei până este compact.
Aluatul e numai bun de întins chiar acum. Va fi mai mult decât ai nevoie pentru o tavă de 23cm, dar ce rămâne poate fi păstrat la congelator timp de 3 săptămâni pentru rețete ulterioare.
Presară făină pe blatul de lucru și întinde aluatul într-o foaie groasă de 5mm, suficient de mare încât să acopere și baza, și pereții tăvii. Așează aluatul într-o tavă de tartă de 22-24cm cu pereți detașabili și taie marginile în exces. Pune tava la rece, la congelator timp de 20 de minute.
Între timp, încinge cuptorul la 180C. După ce aluatul s-a răcit și s-a întărit, coace-l în orb ( despre ce înseamnă asta am scris aici), timp de 15 minute cu greutăți și alte 5 minute fără ele. Acum e pregătit să primească umplutura.
Pentru umplutură:
Într-un bol, amestecă piureul de dovleac, smântâna lichidă, zahărul, ouăle și gălbenușul (bătute înainte cu un tel într-un bol separat) și mirodeniile. Toarnă amestecul în tavă și pune din nou la cuptor, la 180C, timp de 25-30 minute, până când umplutura se întărește și devine fermă.
Scoate plăcinta din cuptor și lasă-o să se răcească complet. Scoate-o din tavă și lasă-o la rece peste noapte. E perfectă abia a doua zi. Decorează-o cu nuci/ alune coapte și bezele mici sau servește-o cu frișcă bătută, aromată cu scorțișoară sau vanilie.
*** Inspirația pentru decor vine de la Dominique Ansel.