După ce faci prima dată paste în casă nu vei mai vrea altfel de paste, cel puțin dacă vorbim despre tagliatelle, pappardelle, tăiței sau alte paste în fâșii. Sunt cel mai ușor de făcut. Poate la fel de simplu e să faci foi de lasagna sau paste umplute, cum sunt ravioli. Nu am făcut din ultimele două, dar sunt sigură că dacă ai o mașină de paste și puțină imaginație rețetele sunt nenumărate.
Eu am experimentat varianta simplă și cu spanac. Asta nu mă face un expert, dar e atât de multă bucurie în aluatul ăsta cu făină și ou încât nu m-am putut abține să nu povestesc despre el. Chiar și fără mașina de făcut paste sau fără mixerul planetar care m-a ajutat să amestec aluatul, tot am încercat. La început, la noi în casă, pastele s-au făcut cu mâna.
De ce ne plac? Pastele făcute în casă sunt mai dense, mai cremoase și mai intense la gust decât variantele cumpărate din magazin. Plus că le poți aromatiza, le poți face cu făină integrală sau, pur și simplu, le poți face când ai chef și timp și le poți ține câteva săptămâni.
Mai jos vă las rețeta de aluat de paste cu spanac, pe care le iubesc și pentru gust, și pentru culoare. Iar la final voi pune și ingredientele necesare dacă vrei să faci paste simple.
Aluat de paste cu spanac
- 160g făină
- 130g griș
- 30g spanac
- sare
- 1+½ linguri ulei de măsline
- 2 ouă
- 2 linguri apă
**Făina folosită în rețetă e făină albă, cu 10,7% proteină (de tip 00 sau T45). O făină cu proteină între 9 și 11% se va comporta foarte bine pentru rețeta asta. Ideal ar fi să aibă un conținut mic de proteine, astfel încât aluatul să nu producă prea mult gluten la frământare. Nu ai nevoie de un aluat foarte elastic pentru că îți va fi greu să îl întinzi în foaie subțire.
**Grișul se folosește pentru textura și fermitatea pastelor.
**Poți face paste cu un gust sau textură diferite. Poți înlocui până la jumătate din făina albă cu făină integrală sau făină de secară.
**Spanacul din rețetă este baby spanac blanșat pentru 2 minute în apă clocotită, scos în apă rece cu gheață, stors și tocat cât mai mărunt. Poate fi înlocuit cu aceeași cantitate de piure de sfeclă roșie și vei obține paste roșii.
**Cele 2 linguri de apă sunt opționale, e nevoie de ele dacă folosești ouă mici sau dacă aluatul nu se leagă bine.
**Eu am adoptat, mai nou, varianta de frământare a aluatului cu mixerul, dar se poate face același proces și cu mâna, pe un tocător mare sau pe un blat de bucătărie presărat cu făină.
**Întinderea aluatului se poate face și cu mâna, cu un sucitor, dar eu recomand mașina de paste. E o investiție mică, dar eficientă într-o bucătărie în care se gătește mult. Nu vei regreta nici banii și nici spațiul pe care ți-l ocupă în dulap. O foaie de paste întinsă cu mâna nu va fi niciodată la fel de fină precum cea din mașina de paste. În plus, toată treaba se întâmplă mult mai rapid și mai ușor.
Ai mai avea nevoie, deși nu e obligatorie, de o racletă metalică pentru a curăța blatul/ tocătorul de resturile de aluat și pentru a porționa aluatul.
Mod de preparare:
PASUL 1 : FRĂMÂNATREA
În mixer
Amestecă făina, grișul și sarea în bolul unui mixer. Adaugă ouăle întregi, uleiul de măsline și spanacul tocat mărunt și stors.
Pornește mixerul cu paleta de aluat la viteză mică până când aluatul începe să se adune într-o masă compactă. Schimbă accesoriul cu cârligul pentru aluat. Apoi frământă aluatul 4 minute la viteză mică. Dacă aluatul încă nu se leagă, poți adăuga 1-2 linguri apă rece. La final aluatul trebuie să fie o masă compactă și netedă care s-a desprins de pereții vasului.
Scoate aluatul din bol, învelește-l în folie alimentară de plastic și pune la frigider pentru 30 de minute.
După acest timp scoate aluatul de la rece, presară cu făină și frământă cu mâna 1 minut.
Aluatul e gata să fie întins.
Cu mâna
Amestecă făina, grișul și sarea. Pune-le pe un tocător mare și formează din ele o moviliță. În mijlocul ei formează o adâncitură.
În această adâncitură toarnă ouăle bătute înainte cu o furculiță și uleiul de măsline.
Începe să încorporezi făina în lichid, la început cu ajutorul furculiței. Apoi, după ce lichidul începe să fie absorbit, poți face asta și cu degete. Ideal e să încorporezi treptat făina în amestec.
Aluatul se frământă cu mâna timp de aproape 10 minute până este fin, neted și elastic.
Formează o bilă din aluat și acoperă-o cu folie alimentară și pune-l la rece, timp de 30 de minute, să se odihnească.
După acest timp scoate aluatul de la rece, presară cu făină și frământă cu mâna 1 minut.
Aluatul e gata să fie întins.
PASUL 2: Întinderea aluatului
Indiferent de metoda pe care ai ales-o ca să frămânți aluatul vei avea o bilă din care vei tăia 2 sau 4 părți egale. Depinde cât de tare te pricepi să întinzi aluat, indiferent că o vei face cu mâna sau cu mașina pentru paste. Vei lucra cu câte o bucată de aluat, pe rând, așa că restul de bucăți, acoperă-le cu folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie curat, ca să nu se usuce.
Cu mașina pentru paste
Aplatizează o bucată de aluat într-o grosime un pic mai mare decât cea mai mare grosime de la mașina pentru paste. Mașina mea, spre exemplu, are 7 grosimi, iar cea mai mare, are 3mm.
Pudrează aluatul cu puțină făină și trece-l prin mașină la grosimea cea mai mare o dată. Apoi, împăturește foaia obținută în două și mai trece o dată la grosimea cea mai mare. Repetă împăturirea și trecerea încă o dată.
Ajustează mașina la reglajul următor și trece aluatul prin mașină de două ori, susținându-l cu palma ca să nu se rupă. Pe măsură ce reglajul mașinii se îngustează, vei obține o foaie din ce în ce mai lungă și mai subțire.
Eu aleg să tai foaia la un moment dat în două părți egale, pe lungime, pentru a putea lucra mai ușor cu ea. Depinde și de cât de lungi vrei să faci pastele.
Dacă aluatul începe să se lipească atunci când îl dai prin mașină, e suficient să îl pudrezi din când în când cu făină pentru a evita asta.
Trebuie să ajungi cu foaia de aluat până la ultimul nivel de grosime pe care îl dorești pentru pastele tale.
**Pentru tagliatelle, eu folosesc la ultimul nivel, nivelul 3 de la mașina mea de paste.
În acel moment poți monta accesoriul pentru tagliatelle și treci aluatul prin el.
***Dacă vrei paste cu o lățime mai mare, ca o panglică, poți împături aluatul în 3 sau 4 și tai cu un cuțit bine ascuțit grosimea pe care o dorești.
Cu mâna
Întinde o bucată de aluat pe blatul tapetat cu puțină făină. Folosește sucitorul și aplică presiune egală dinspre mijloc spre marginile aluatului, fără să rulezi peste margini, pentru a obține un disc cu o grosime cât mai fină. Nu trebuie nici să apeși prea tare, pentru că aluatul se va rupe. La final, foaia de aluat trebuie să fie aproape transparentă. Nu e treabă ușoară și te va munci ceva etapa asta.
Ca să îl tai, împăturește foaia în trei sau patru și feliază cu un cuțit ascuțit în grosimea dorită.
PASUL 3: Uscarea
De când am început să fac paste în casă am fost destul de inventivă cu locurile pentru uscat. Am început clasic, pe un sucitor, dar am constatat rapid că nu îmi ajunge.
M-am extins pe umerașe din sârmă și am citit că se pot usca paste la fel de bine pe spătarul unui scaun acoperit cu un prosop curat sau pe sârma pentru rufe. 🙂
Ideal e să le lăși așa măcar 20 de minute, apoi să le întinzi cât mai răsfirate pe o tavă pe care e așezat un prosop sau o pânză curată, pudrate cu făină.
Eu le-am uscat pe sucitor, timp de 24 de ore, într-un loc răcoros și ferit de umezeală , iar apoi le-am strâns și le-am păstrat în pungi de hârtie sau cutii închise ermetic. Se păstrează bine până la două săptămâni.
Pentru varianta de paste simple am folosit:
- 150g făină
- 150g griș
- 2 ouă
- sare
- 1 lingură ulei de măsline
- 1-2 linguri apă
Metoda de preparare e aceeași de mai sus.
Bună,
De obicei fac ciorbe cu tăiţei de casă, iar tăiţeii îmi ies foarte buni, sunt delicioşi nu se comparaă cu ce există în comerţ. Reţeta o am de la mama, doar 1 ou, făină, sare şi un strop de ulei. Am să încerc reţeta ta de paste, chiar dacă nu am maşină de întins şi tăiat, muncesc un pic în plus, dar sunt convinsă că vor fi yummy.
Mulţumesc. Zi frumoasă cu spor în toate
Eu am ajuns acum sa iubesc pastele facute acasa. Am in plan sa le testez pe cele cu piure de sfecla rosie.
Sper sa iti placa cele cu spanac, cand le vei testa.