Eu zic că n-am niciodată suficiente tăvi în casă, cum zic că niciodată nu strică să ai mai mult unt în frigider. Bine … eu sunt părtinitoare pentru că sunt fan tarte ( de orice fel) și mi se pare că fără cele două e inutil să mă apuc de treabă. Practic, mi-am demonstrat că pot lucra în orice condiții și că nu am nevoie de altceva decât de un sucitor ca să pun pe masă o tartă arătoasă
Însă…pentru perfecțiune e nevoie de mai mult decât atât. Eu le numesc esențiale. M-am obișnuit cu ele la îndemână și mă despart cu greu de unul din obiecte atunci când fac o tartă. Par copleșitor de multe la început, dar în timp le poți strânge pe toate.
1. Cântar – aici e regula aia care spune că nu faci cofetărie din ochi și nici cu faina cât cuprinde. Scutește-te de chinul cântăririi cu cana gradată. Un cântar electronic face toți banii.
2. Tăvi – să fie multe, să fie practice, să fie cât mai diferite. Mai clar, nu îți cumpăra o tavă cu un mic șanț pe margini, deși ăsta e modelul cel mai promovat pe piață (eu nu îi văd rostul la o tartă). Mai bine o singură tavă bună din metal, cu pereți detașabili ( da, există și pentru tarte), decât 10 proaste. Arsenalul complet ar trebui să includă o tavă mare din metal, mai multe forme mai mici din metal (pentru când poftești să prezinți frumos mini-tarte), un disc de patiserie (pentru când dorești o tartă cu pereți drepți) și o tavă din ceramică. Ideal ar fi să ai cele mai multe tăvi de dimensiune medie: 20-23cm, și mai puține uriașe (asta dacă nu ai cumva o familie numeroasă).
Și mai e un secret. Tăvile din metal absorb mai multă căldura decât cele ceramice, iar rezultatul va fi o crustă de tartă mai crocantă și un timp de coacere mai scurt, dar nu distribuie căldura în mod egal, așa că crusta de tartă s-ar putea să fie coaptă doar la exterior.
3. Sucitor – eu îi spun așa deși cred că am auzit și denumirea lui din cărțile de acum juma’ de veac – merdenea. Cândva mă descurcam și cu o sticlă goală de vin ( asta pe vremea când abia aveam un polonic și o oală în bucătărie), dar acum cred că sucitorul este esențial pentru un aluat întins uniform. Cu cât e mai lung și mai subțire, cu atât mai bine, pentru că e neplăcut să te trezești că nu va acoperi întreaga foaie de aluat.
4. Greutăți – partea cea mai interesantă pentru tarte este că trebuie să le coci în orb. Adică să le coci crusta acoperită cu o hârtie de copt și greutăți. Inițial am folosit metoda la îndemână: boabe de fasole sau orez. Între timp, mi-am dat seama că tartele sunt treabă serioasă la mine, așa că înainte să mai arunc pe geam kilograme de fasole sau orez, am decis să îmi cumpăr greutăți speciale. Nu m-am îndurat să dau atâția bani pe unele din ceramică, dar am găsit soluția de compromis: niște pietre adunate de pe la obiecte decorative.
5. Hârtie de copt
6. Pensula de patiserie – esențială dacă trebuie să ungi suprafața tartei/ plăcintei cu ou bătut. Evită-le pe cele din silicon sau plastic.
La categoria “ustensile utile, dar te descurci și fară ele”:
7. Racletă (gripcă) din inox pentru a încorpora untul în aluat. (Eu mă descurc cu degetele fără probleme)
8. Rolă decorativă (dacă nu vrei să împletești aluat în zig-zag pentru american pies)
9. Spatule de silicon
+ o rețetă bună de la care să începi. Eu lucrez cu pâte sucrée și pâte brisée.
Buna ziua,
Nu reusesc sa gasesc tavi fara acel sant pe margini sau de dimensiuni 20-23 cm. Ma puteti sfatui de unde as putea cumpara?
Cele bune!
Mirela,
Eu mi cumpăr tăvi din magazinele Kitchen Shop. Dacă nu ești din București cred că poți face comandă aici: https://www.pentrugatit.ro/tava-235-cm-kitchencraft
Asta e tava pe care eu o folosesc de ani de zile și sunt foarte fericită cu ea. 🙂
Multumesc!