Eu zic că n-am niciodată suficiente tăvi în casă, cum zic că niciodată nu strică să ai mai mult unt în frigider. Bine … eu sunt părtinitoare pentru că sunt fan tarte ( de orice fel) și mi se pare că fără cele două e inutil să mă apuc de treabă. Practic, mi-am demonstrat că pot lucra în orice condiții și că nu am nevoie de altceva decât de un sucitor ca să pun pe masă o tartă arătoasă
Însă…pentru perfecțiune e nevoie de mai mult decât atât. Eu le numesc esențiale. M-am obișnuit cu ele la îndemână și mă despart cu greu de unul din obiecte atunci când fac o tartă. Par copleșitor de multe la început, dar în timp le poți strânge pe toate.
1. Cântar – aici e regula aia care spune că nu faci cofetărie din ochi și nici cu faina cât cuprinde. Scutește-te de chinul cântăririi cu cana gradată. Un cântar electronic face toți banii.
2. Tăvi - să fie multe, să fie practice, să fie cât mai diferite. Mai clar, nu îți cumpăra o tavă cu un mic șanț pe margini, deși ăsta e modelul cel mai promovat pe piață (eu nu îi văd rostul la o tartă). Mai bine o singură tavă bună din metal, cu pereți detașabili ( da, există și pentru tarte), decât 10 proaste. Arsenalul complet ar trebui să includă o tavă mare din metal, mai multe forme mai mici din metal (pentru când poftești să prezinți frumos mini-tarte), un disc de patiserie (pentru când dorești o tartă cu pereți drepți) și o tavă din ceramică. Ideal ar fi să ai cele mai multe tăvi de dimensiune medie: 20-23cm, și mai puține uriașe (asta dacă nu ai cumva o familie numeroasă).
Și mai e un secret. Tăvile din metal absorb mai multă căldura decât cele ceramice, iar rezultatul va fi o crustă de tartă mai crocantă și un timp de coacere mai scurt, dar nu distribuie căldura în mod egal, așa că crusta de tartă s-ar putea să fie coaptă doar la exterior.
3. Sucitor – eu îi spun așa deși cred că am auzit și denumirea lui din cărțile de acum juma’ de veac – merdenea. Cândva mă descurcam și cu o sticlă goală de vin ( asta pe vremea când abia aveam un polonic și o oală în bucătărie), dar acum cred că sucitorul este esențial pentru un aluat întins uniform. Cu cât e mai lung și mai subțire, cu atât mai bine, pentru că e neplăcut să te trezești că nu va acoperi întreaga foaie de aluat.
4. Greutăți - partea cea mai interesantă pentru tarte este că trebuie să le coci în orb. Adică să le coci crusta acoperită cu o hârtie de copt și greutăți. Inițial am folosit metoda la îndemână: boabe de fasole sau orez. Între timp, mi-am dat seama că tartele sunt treabă serioasă la mine, așa că înainte să mai arunc pe geam kilograme de fasole sau orez, am decis să îmi cumpăr greutăți speciale. Nu m-am îndurat să dau atâția bani pe unele din ceramică, dar am găsit soluția de compromis: niște pietre adunate de pe la obiecte decorative.
5. Hârtie de copt
6. Pensula de patiserie – esențială dacă trebuie să ungi suprafața tartei/ plăcintei cu ou bătut. Evită-le pe cele din silicon sau plastic.
La categoria “ustensile utile, dar te descurci și fară ele”:
7. Racletă (gripcă) din inox pentru a încorpora untul în aluat. (Eu mă descurc cu degetele fără probleme)
8. Rolă decorativă (dacă nu vrei să împletești aluat în zig-zag pentru american pies)
9. Spatule de silicon
+ o rețetă bună de la care să începi. Eu lucrez cu pâte sucrée și pâte brisée.
3 Comments
Buna ziua,
Nu reusesc sa gasesc tavi fara acel sant pe margini sau de dimensiuni 20-23 cm. Ma puteti sfatui de unde as putea cumpara?
Cele bune!
Mirela,
Eu mi cumpăr tăvi din magazinele Kitchen Shop. Dacă nu ești din București cred că poți face comandă aici: https://www.pentrugatit.ro/tava-235-cm-kitchencraft
Asta e tava pe care eu o folosesc de ani de zile și sunt foarte fericită cu ea.
Multumesc!