După aproape 5 ani de când am început să fac cofetărie, acum am aproape toate ustensilele pe care mi le-am dorit în timp. Am adunat foarte multe și aș putea să mai umplu încă o bucătărie dacă le-aș așeza integral pe rafturi sau în sertare.
Îmi dau seama totuși că nu toată lumea are o colecție de tăvi, spatule, teluri sau alte nimicuri care mie îmi fac viața ușoară atunci când gătesc. Și îmi mai dau seama că nu-s puțini cei cărora s-ar putea să le fi plăcut o rețetă de aici, dar să fi evitat să o încerce tocmai din cauza numărului ceva mai mare de ustensile, aparent descurajator, de care e nevoie în cazul torturilor.
Am făcut o listă cu lucrurile pe care eu le folosesc cel mai des și care cred că sunt și cele mai importante atunci când vrei să faci torturi. Partea bună e că atunci când le ai, parcă începe să-ți fie mai drag să tot faci bucurii dulci oamenilor din jurul tău.
1.Tăvile potrivite
Rotunde, pătrate, dreptunghiulare. În timp am reușit să îmi adun o adevărată colecție de toate dimensiunile. De la 16 la 28 cm, inclusiv un inel ajustabil care poate fi așezat în dimensiunea pe care mi-o doresc. Deși inelul ajustabil pare o variantă mult mai simplă, cu el e mai dificil de lucrat de către un începător. E instabil și nu are fund. E doar un inel și atât. E bun, dar îți trebuie puțină experiență pentru a-i stăpâni tehnica.
Și totuși, de ce atât de multe și atât de variate? Pe mine mă ajută să adaptez orice rețetă și să o fac potrivită unui tort pentru doi, trei, patru oameni sau pentru o petrecere cu 10-20 de oameni. În cele mai multe dintre rețetele de pe blog lucrez cu tăvile de 18 și 20 cm.
Nu toată lumea are însă loc pentru atât de multe ustensile în bucătărie sau nu toată lumea vrea să investească în așa ceva. Dar ca să începi de undeva, recomandarea mea ar fi o tavă de 18 cm sau de 20 cm. Pe astea le poți folosi ca tăvi pentru torturi test. Apoi completează-ți colecția cu încă una de 22 cm, pe care o poți folosi pentru un tort de 10-12 porții. Și cu cât vei descoperi că îți place mai tare să faci torturi, cu atât îți vei completa mai repede lista cu tăvi.
Se găsesc ușor. Eu le-am cumpărat pe ale mele de la hypermarketuri până la magazine cu produse de bucătărie, am cumpărat inclusiv online și recent chiar și dintr-un magazin de bricolaj.
Ce fel de tăvi? Eu le prefer pe cele metalice cu pereți detașabili, care se desprind ca un inel din jurul bazei. Pe lângă astea folosesc tăvi rotunde fixe (din metal sau silicon), pentru aluaturile sau blaturile care sunt mai lichide, asta ca să nu am surprize atunci când le pun la copt. De obicei, în tăvile în care coc blaturile pentru tort construiesc apoi și tortul. Iar în cele din silicon pot face inserturi din mousse sau jeleu.
2.Termometrul pentru cuptor
Am lucrat și cu un cuptor profesional, în care intră și câte 8 tăvi mari deodată, dar și cu cuptoare obișnuite în bucătăriile prin care am trecut viața asta. De departe, cea mai mare provocare mi-a dat-o un bătrân cuptor cu gaz pe care reușeam cu greu să îl fixez la temperaturi mici. Între timp am ajuns să mă împrietenesc cu un cuptor mult mai bun, unul electric, cu ventilație.
Dacă ar fi să investesc într-unul nou, aș alege tot un cuptor electric, cu ventilație și programare digitală, astfel încât să pot seta foarte exact temperatura și funcțiile lui. Dar indiferent ce cuptor aș avea, nu aș renunța niciodată la termometru. Fie pentru confirmarea temperaturii, în cazul unui cuptor mai slab, fie ca măsură de siguranță suplimentară, în cazul unui cuptor mai bun.
3.Mixerul
De puțină vreme dețin un mixer-robot care chiar face minuni cu orice aluat, blat sau amestec. Poate mixa bezele din 10 albușuri sau cocă pentru doi cozonaci deodată, fără să dea niciun semn de oboseală. Însă până la el am început să fac mousse-uri și torturi cu un simplu mixer de mână, de 200W, mixer pe care încă îl mai am și care își face treaba în continuare excelent. În timp am mai încercat câteva mixere și roboți de bucătărie și te asigur că te vei descurca inclusiv cu un mixer obișnuit. Poate că la o bezea italiană îți va trebui puțin mai multă dexteritate în mișcări cu un mixer de mână, dar o vei reuși și pe ea. Nu vei putea mixa cocă pentru cozonac, dar un aluat de pizza tot vei putea face cu el.
4.Folia acetat/ acteofan/ rodoid
Am descoperit-o pe vremea când făceam practică la cursul de cofetărie și de atunci nu m-am mai despărțit de ea. La început îmi era greu să o găsesc de cumpărat, așa că inventasem ceva similar dintr-o folie de plastic destul de tare (folosită de obicei la îndosariere) și pe care o tăiasem în fâșii lipite între ele. N-a fost deloc cea mai fericită experiență, dar marginile tortului erau perfecte. Acum o găsești de cumpărat în mai multe dimensiuni (lățimi) pe site-urile cu produse de cofetărie. Dacă vrei să faci torturi cu mousse, e esențială. Ea se așează în interiorul tăvii/ inelului în care construiești tortul, exact pe lângă pereții tăvii, astfel încât straturile de blat și mousse să nu se lipească de tavă atunci când le așezi acolo. Eu o folosesc și pentru torturi cu creme, pentru că îmi face munca mult mai ușoară atunci când vreau să am straturi perfect egale între blaturi și nu vreau să se scurgă siropuri, jeleuri sau cremă spre exterior.
5.Spatula unghiulară sau dreaptă
Și pe ea am văzut-o prima dată tot în practica din cofetărie. Mi-e greu să-mi amintesc cum decoram fără ea torturile la început. Foloseam un cuțit de unt și mă străduiam să nu las urme prea mari. Însă diferențele sunt enorme. Am câte una din fiecare și fără ele chiar mi-ar fi foarte greu să întind acum glazuri, creme sau ganache la suprafața și pe lateralul torturilor.
6. Suportul rotativ
Eu am unul ieftin, dar de încredere. Îl găsești de cumpărat și online. E bun și pentru felierea blaturilor pe orizontală, dar și pentru decorare. Va fi mult mai ușor să îmbraci uniform un tort, în cremă sau ganache, atunci când îl poți roti în timp ce întinzi cu spatula unghiulară. Trebuie puțin exercițiu cu el, dar după câteva încercări lucrurile vor veni de la sine.
Astea sunt ustensilele esențiale pentru a realiza un tort, dar aș mai trece aici și câteva la fel de importante: crăticioarele de inox cu fund dublu, în care fierb creme, caramel și siropuri, ar mai fi spatulele din silicon, care amestecă aproape orice și curăță perfect orice bol, apoi telurile rotunde (pară) de diverse mărimi, pe care le folosesc ca să amestec mousse-uri și ganache-uri, și pensula din silicon, pentru însiropat blaturi.
Și nu în ultimul rând, la fel de importante: răbdare, bunătate și dragoste.
Răbdare cu oricare dintre rețetele pe care le încerci, pentru că niciun tort nu va fi gata cât ai bate din palme.
Bunătate cu tine și ingredientele pe care le folosești, pentru magia cu care transformi niște elemente brute într-o prăjitură.
Și dragoste pentru ceea ce faci cu mâinile tale, pentru că așa îi vei bucura cu siguranță și pe alții.
Minunata si de mare folos postare.De mare ajutor, daca nu cer prea mult, cateva linkuri spre produse?
Cu multumiri!
Irina,
Găsești mai jos câteva link-uri:
-pentru tăvi: https://www.pentrugatit.ro/tavi-torturi#/pageSize=20&viewMode=grid&orderBy=1
-pentru termomentru cuptor: https://www.emag.ro/termometru-pentru-cuptor-kitchen-craft-mcovenss/pd/DWSJW7BBM/
-pentru folia acetat:
https://www.accesoriicofetarie.ro/folie-acetat
http://www.sugarspice.ro/140-acetat-acetofan-pvc-prajituri
– pentru spatule: http://magieincofetarie.ro/categorie-produs/cutite-si-spatule/page/2/
Buna ,ce diamentru trebuie sa aibă platoul rotativ? Pt un tort de 28 cm ?
Îl poți cumpăra în diverse dimensiuni. Eu folosesc cel mai des un platou de la Ikea, care are peste 30cm diametru. 🙂
Folia acetat nu o găsesc nicaieri. Te rog indica-necateva siteuri. Mulțumesc
Claudia, îți las mai jos câteva link-uri:
http://www.sugarspice.ro/140-acetat-acetofan-pvc-prajituri
https://www.accesoriicofetarie.ro/folie-acetat
http://magieincofetarie.ro/produs/acetofan-folie/
Bună! Te rog ajută-mă cu câteva sfaturi … Cum să fac să iasă tortul perfect când elimin folia de acetat de pe marginea lui? Am achiziționat recent folie având maaari așteptări, însă am 2 eșecuri la activ. Mai întâi s-a mișcat inelul pe carton, s-a lipit blatul (de sub mousse) de folie din cauza că s-a descentralizat; a doua oară mi-a ieșit crema pe lângă inel și folie (fiind asamblat pe disc), după întărirea cremei am luat folia și a rămas foarte mult mousse pe ea, astfel că marginile nu arată deloc grozav…
Ador să fac torturi și nu mă descurajez ușor ☺️, dar te rog spune-mi cum să fac să ajung să mă bucur de o margine perfecta a tortului. Mulțumesc mult!!
Bună, Ioana,
Pentru început, până când te obișnuiești să lucrezi cu discul de metal pus direct pe un carton, poți încerca să folosești tăvi cu pereți detașabili, pe care să așezi spre interior folia de acetat. În felul acesta baza tăvii (care înlocuiește discul) nu se va mai mișca. Dacă folosești totuși disc de carton și inel de metal, e bine să pui sub disc o tavă care să nu lase cartonul să se miște în timp de muți tortul pe masă sau spre congetalor/ frigider.
Apoi, ar trebui ca blatul să fie exact cât diametrul inelului în care îl așezi. Orice mică diferență va lăsa mousse-ul să se scurgă, mai ales dacă e un mousse lichid. Mai bine faci un blat într-o dimensiune un pic mai mare și tai un cerc perfect din el folosid exact discul în care vei monta tortul.
Ai putea, de asemenea, să cumperi mai multe forme din silicon în care să montezi torturile în diverse dimensiuni (16-18-20cm). Acestea sunt bune și când vrei să faci inserturi din mousse pentru torturi. Poți turna direct în ele mousse-ul și îl congelezi, fără să se scurgă pe margini.
De asemenea, ca să nu ai neregularități pe marginea tortului, poți pune mousse-urile mai dense sau cremele cu poșul, ca să fii sigură că umpli fiecare gol de pe margine. 🙂