În ultima rețeță, cea de pavlova, povesteam cum se împart la noi acasă dorințele de dulce. Fiecare are preferințe destul de clare despre deserturile pe care le-ar mânca la orice oră. Mie îmi place ciocolata, lui îi place vanilia. Mie îmi plac deserturile cu citrice, lui îi plac cele cu caramel. Lista e lungă și de multe ori mă stimulează să găsesc combinațiile cele mai diverse pe care să le pun în aceeași prăjitură și să o împărțim în doi.
Brownie și cheesecake în aceeași tavă au fost compromisul pe care l-am făcut într-o după-amiază când ne-a fost poftă de dulce. Și ne-a plăcut amândurora, pentru că fiecare și-a găsit bucățica de dulce preferată.
Brownie cu topping de cheesecake cu coacăze negre
Ingrediente (pentru o tavă 20x20cm)
Pentru brownie
- 200g zahăr
- 2 ouă
- 170g unt
- 110g făină
- un praf de sare
- 40g cacao
Pentru cheesecake
- 400g cremă de brânză (sau brânză proaspătă de vaci cu minimc 20% grăsime)
- 120g iaurt grecesc (10% grăsime)
- 2 ouă
- 100g zahăr
- un praf de sare
- 1 linguriță extract vanilie
Petru sosul de coacăze negre
- 100g coacăze negre
- 1 lingură apă
- 15g zahăr
Mod de preparare:
Mai întâi pregătește piureul de coacăze din care vei forma desenele de la suprafața prăjiturii.
Pune coacăzele împreună cu zahărul și apa pe foc și lasă până când fructele se înmoaie și se formează un sos gros.
Pasează totul printr-o sită deasă și păstrează piureul într-un bol, la temperatura camerei, să se răcorească.
Pentru prăjitură, începe cu brownie. Topește untul pe foc mediu și lasă-l să se răcorească puțin.
Toarnă-l într-un bol și amestecă în el zahărul și ouăle întregi. Folosește un tel pentru a omogeniza totul cât mai bine. Apoi adaugă făina, cacaua și sarea cernute.
Încorporează ingredientele uscate în cele umede cu o spatulă.
Toarnă amestecul pentru brownie într-o tavă 20x20cm tapetată cu hârtie de copt pe bază și pereți.
Pregătește amestecul de cheesecake.
Mixează crema de brânză, iaurtul, zahărul, ouăle, un praf de sare și extractul de vanilie la viteză medie, timp de 2-3 minute, până când toate ingredientele se omogenizează.
Toarnă acest amestec peste cel de brownie din tavă. Nu îți face griji, cele două nu se vor amesteca, pentru că aluatul de brownie e destul de tare și vâscos.
Peste amestecul de cheesecake picură din loc în loc puțin piure de coacăze negre pregătit mai devreme. Cu vârful unui cuțit sau cu o scobitoare formează apoi rotocoale în piure ca să obții modelul de la suprafață
Piureul de coacăze care îți rămâne îl poți folosi să îl picuri peste prăjitură înainte să o servești.
Coace prăjitura la 160C timp de 50-60minute sau până partea de cheesecake coagulează și un cuțin infipt în prăjitură, ca să ajungă la cheesecake, iese curat.
Lasă prăjitura să se răcească în tavă, apoi pune-o la rece până a doua zi. Abia după o noapte în frigider va fi perfectă pentru tăiat.
Faina reteta, am incercat-o aseara.
Am o problema cu blatul de negresa, pare ca nu e copt, a iesit gumat asa. Daca ai vreun sfat in privinta asta, m-as bucura, pt ca nu stiu unde am gresit. Poate e faza ca am folosit o tava de tort, rotunda, si aluatul a fost mai.intins.
Multumesc
Blatul de brownie nu trebuie să fie foarte copt. Va fi mai moale la interior, aproape că îți va părea necopt mijlocul lui. Se întâmplă pentru că are o cantitate mare unt. E chewy sau fudgy, cum ar zice americanii. 🙂
Nu tava e de vină, mai ales dacă a avut un diamentru mai mare și blatul a fost mai întins. Ar putea să nu se coacă perfect dacă tava ar fi fost mai mică și blatul de bownie mai înalt.
Dacă vrei să îl ții mai mult la cuptor și ți-e teamă că s-ar putea arde cheesecake-ul, atunci ai putea să acoperi tava cu folie de aluminiu în primele 30 de minute de copt și apoi să îndepărtezi folia pentru alte 30-40 de minute. 🙂
Am mai scris un reply, dar nu s-a salvat 🙂
Da, din fotografiile de pe blog mi s-a parut ca trebuie sa fie mai aerat blatul, mai copt.
All in all, super reteta, cu siguranta o voi mai incerca. Sosul de coacaze a iesit demential, mai ales ca am pus si niste zmeura.
Ma bucur ca am dat de blogul asta, o sa te urmaresc cu.interes.
Succes 🙂
În fotografii blatul e după perioada de răcire de la frigider, unde untul se întrăește și îi dă fermitate.
Și eu mă bucur că ai găsit inspirație aici. Abia aștept să îmi spui cum arată la a doua încercare. 🙂
pentru o tava 24/24 cum ar trebui sa multiplic cantitatile?
Pentru o tavă 24×24 eu aș dubla cantitățile din rețetă. 🙂
Multumesc! 🙂