Investesc frecvent bani în cărți de gătit străine, cumpărate de pe internet. De multe ori am avut surpriza să descopăr în ele rețete scrise pentru americani sau britanici în care măsurile sunt în cups, oz, lbs, pints…
Totul părea extrem de complicat, dar în timp, pe lângă niște instrumente de măsură speciale notate din fabrică în cups și fl oz (pt. lichide), m-am obișnuit să fac conversia ingredientelor din măsurile americane în cele europene cu grame și litri. Cele mai utilizate măsuri le știu deja pe de rost, dar sunt unele la care încă mai caut pe internet conversia corectă pentru că acesta depinde de densitatea ingredientului, de textura lui și de mult prea multe principii pe care nu mă obosesc să le țin minte.
Pe scurt, am reușit să îmi fac o listă cu ingredientele pe care le folosesc cel mai des și conversia lor din cups în grame:
- 1 cup făină albă (necernută) = 125g
- 1 cup făină de migdale = 95g
- 1 cup zahăr tos = 190g
- 1 cup zahăr pudră = 130g
- 1 cup zahăr brun = 200g
- 1 cup cacao = 100g
- 1 cup unt = 226g
- 1 lingură unt = 15g
- 1 cup lapte/ apă = 240ml=8fl oz
- 1 cup ciocolată tocată = 180g = 6 ounces (oz)
- 1 cup migdale = 170g
- 1 cup nuci tocate = 115g
- 1 cup pesmet = 120g
- 1 cup crema de brânză =240g
- 1 cup smântână lichidă = 240ml
- ¼ cup amidon = 40g
- ¼ cup fructe uscate ( smochine, merisoare, curmale, stafide) = aprox 40g
*În rețetele americane vei mai găsi cu siguranță și 1 stick of butter, pentru că la ei untul vine (așa) ca niște batoane. Echivalentul este 113g.
Foto: www.westelm.com
No Comments